Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi a különbség a rohadt és a...

Mi a különbség a rohadt és a rothadt között?

Figyelt kérdés

2013. nov. 15. 11:12
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a "rothadt" csak szó szerinti értelemben (bomlásnak indult) vagy átvitt, erkölcsi értelemben használatos. Utóbbira példa a "velejéig rothadt", még sose hallottam úgy, hogy "velejéig rohadt".

A "rohadt" meg használatos féltrágár kifejezésként, jelzői szerepben és nyomatékosító jelzőként is. "Az a rohadt ajtó nekem jött", "Rohadt jó volt a vacsora."

2013. nov. 15. 11:24
 2/3 anonim ***** válasza:
50%

Nincs nagy különbség jelentéseben, inkább csak más környezetben használjuk. Eredetileg egyébként inkább "rohad".

"a „rothad” alakra hatással lehetett a germán: roton, roten (rothad) szó is."

[link]

2013. nov. 15. 12:12
 3/3 anonim ***** válasza:
20%

Első:

Én meg pont úgy ismerem, hogy "A velejéig rohadt". Még a neten is úgy ad találatot.

Szeirntem arórl lehet szó - de ez csak tipp -, hogy átalakult a orthadt szó, a könnyebb kiejtés, írás érdekében.

2013. nov. 15. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!