Tudtok többszörös szó össze tételeket?
hogy egyszónak legyen minimum 3 jelentése ! pl. RendŐrNő
nagy betűvel kezdtem a szavak jelentését!
Nem kicsit kevered a fogalmakat... Az összetett szavaknak _egyetlen_ jelentésük van. (A többszörösen összetetteknek is.)
Merthogy az összetett szavak úgy keletkeznek, hogy két vagy több értelmes (= jelentéssel bíró) egyszerű szót úgy illesztünk össze, hogy egy új jelentéssel bíró szó legyen belőle. (És az új szó jelentése nem azonos a két szó jelentésének összeadásával.)
Tehát a példádban sincs három jelentése a szónak, csak egy: rend + őr + nő = "egy nőnemű rendőr", vagy kicsit másképp "egy nő, aki a rendet őrzi".
A szabály egyébként konkrétan így szól: "A többszörösen összetett szó kettőnél több szóból áll, tehát az előtagja, az utótagja vagy mindkettő önmagában is összetett szó (közvélemény + kutatás, tankönyv + kiadó)."
Amit még tudnod kell a többszörösen összetett szavakról: 6 szótagig egybeírandók, afelett kötőjellel.
És akkor a további példák:
rendőrkapitány, rendőrkapitányság, rendőrfőkapitány, rendőrőrmester, rendőrfőparancsnok, rendőrhadnagy, rendőrfőhadnagy, vasútállomás, gépkocsijavítás, tankönyvkiadó, tankönyvcsomag, fényképelőhívás, testsúlykontroll, fogínyvédelem, állóképességteszt, tengeralattjáró, tornász-világbajnokság, játékfilm-bemutató, közvélemény-kutatás, kézilabda-bajnokság, idegennyelv-ismeret, vízvezeték-szerelő, autóbusz-vezető, minőség-ellenőrzés, szóösszetétel-gyűjtemény, személygépkocsi-javítás, használtautó-vásárlás, ablaküveg-tisztítás, játékfilm-bemutató, balettzene-vezénylés, ételmérgezés-vizsgálat, házifeladat-értékelés.
Remélem, ennyi elég lesz. :)
Ja. De én csak a hosszabbakat másoltam ki a legutóbbi hasonló kérdésből. :D
Még lehetne többet is gyűjteni, de szerintem felesleges.
az meg mi fán terem?
amire te gondoltál, az valószínűleg a tűzoltógépkocsivezető-képzés.
(de manapság már inkább a katasztrófavédelmigépkocsivezető-képzés...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!