Hogy kell fokozni a "nagyszabású" melléknevet?
Szerintem meg inkább az egybeírt változat a jobb, ha választani kell a kettő között. Nekem kicsit mást jelent, ha külön írom. Mást jelent a nagy szabású és a nagyszabású, így a fokozás is különbözik.
Talán jobban lehet érezni a nagyszájú esetében, ami ugyanolyan felépítésű.
Nem válik szét a nagyszabású fokozáskor "nagyobb szabású"-ra meg hasonló marhaságokra. Az első írja jól.
(Indoklás: a nagyszabású összetett szó, melynek jelentése eltér a külön írt összetevők értelmétől, vagyis:
a "nagyszabású" NEM EGYNLŐ "nagy szabású"-val.
Ilyen módon a fokozás sem lehet egyenlő, vagyis a nagyszabásúbb nem ugyanaz, mint a nagyobb szabású, ami a külön álló forma fokozása lenne.)
Akit a téma komolyan érdekel, egy tudományos igényű cikk van erről. A link 4. oldal 4.2 pontja. Az egymondatos konkluzió az, hogy eltérhet a két fokozás jelentése illetve szavanként más ennek a típusnak (összetett melléknevek) a megítélése.
alapfok
nagyszabású
középfok
nagyobb szabású(külön írva)
felső fok
legnagyobb szabású (ezt is külön írva)
Szerintem így van helyesen írva.
Nem tartozik a tárgyhoz, mert én már válaszoltam, de nem állom meg, hogy az előttem lévőhöz ne tegyek megjegyzést:
Magyart tanítasz, és k-val ragozod az ikes igét, kis betűvel kezded a mondatot, egy másikat pedig vesszővel zársz, nem egyeztetsz számban("szabályok, amit")?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!