Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az "alapvető" melléknevet...

Az "alapvető" melléknevet lehet fokozni?

Figyelt kérdés
Vagy olyan, mint az optimális?
2010. júl. 27. 17:31
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetőbb, legalapvetőbb. Fokozható. Például: A legalapvetőbb szükségleteket sem tudták kielégíteni.
2010. júl. 27. 17:44
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez a legoptimálisabb körülmény számunkra.

Nekem ez is jó, de lehet csak mert vidéki vagyok ;)

2010. júl. 27. 18:09
 3/7 anonim ***** válasza:
73%

Én úgy tudom igen; legalapvetőbb

optimális=legjobb

leglegjobbabb? :D

2010. júl. 27. 18:14
 4/7 anonim válasza:
Az optimális és az alapvető is fokozható.
2010. júl. 28. 18:31
 5/7 anonim ***** válasza:
Rusnya nyelvhelyességi hiba, de persze nem tiltakozik ő a túlragozás ellen.
2010. júl. 29. 00:30
 6/7 anonim ***** válasza:
23%
az optimális szót nem szabad fokozni. az már a full extrás változata a megfelelőnek. szerintem az alapvető is ugyanez a kategória. persze használjuk őket, de nyelvhelyességi hiba, ha valamit túlragozunk.
2010. aug. 4. 01:32
 7/7 anonim ***** válasza:

Előző:

A "túlragozás" amiről te beszélsz, legfeljebb stilisztikai hiba lehet, de az meg ugye ízlés kérdése - amiről nem vitatkozunk.

Az optimálist azért nem fokozzuk, mert ez a latin szó már eleve egy fokozott alak és azt jelenti, hogy "legjobb". Az optimálisabb azt jelentené, hogy legjobbabb.

Az alapvető, hiába érezzük úgy, hogy az már egy elég felfokozott valami, igazából még fokozható. A fokozott alak (alapvetőbb, legalapvetőbb) legfeljebb stilisztikailag lehet kifogásolható, amint már fentebb említettem - azonban a stílus nem nyelvhelyességi kategória. A csúnya szavak sem lesznek nyelvtanilag helytelenek, csak azért, mert nem szeretjük őket.

Egyébként az optimális azért nem nagyon fokozható, mert őrzi a jelentését. Vannak olyan szavaink, amik szintén fokozott vagy egyéb módosult alakok, mégse tekintünk rájuk akként, mert az eredeti jelentésük módodult. Ilyen például az opera, ami eredetileg az opus latin szó többes számából ered, de mint zenei műfaj, az opera egyes számnak számít és az operák egy értelmes szó. Ha az optimális is hasonló jelentésmódosuláson ment volna keresztül, és ma például egy színárnyalatot jelentene, akkor használhatnánk a fokozott alakját.

2010. aug. 4. 03:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!