Melyik a helyes? (lent)
Csak megerősíteni tudom az iménti, kifogástalan választ! :-)
Érdekesség:
Várhatóan ez változni fog, egyszer, maaajd, ha kijön az új szabályzat:
"Változik egyes, keltezést kifejező számnevek toldalékolása is: az elsején korábban számmal csupán 1-jén alakban volt írható, ezentúl elfogadható lesz az 1-én is; az elsej(e)i pedig az eddigi 1-j(e)i mellett 1-(e)i alakban is írható lesz."
(Ez tehát MÉG nem így van, csak azért mutatom, hogy addig is szokjátok a gondolatot. :-)
Ebben az a vicc, hogy úgy egy évtizeddel ezelőtt is az 1-én volt a helyes, aztán változtatták 1-jén re (logikusan és helyesen, hiszen: a hónap első napja, vagyis elsője --> elseje).
Most tulajdonképpen visszatérnek az ezt megelőző helyesírási változathoz.
Valamint a nyelvÁszoknak is dolgozniuk kell, no meg köll a pénz a kiadóknak és a nyomdáknak, módosítani kell a nyelvtankönyveket, nyelvkönyveket stb...
"úgy egy évtizeddel ezelőtt is az 1-én volt a helyes"
Segíts, kérlek: hol van ez?
1984 óta nem volt változás, és a kezemben lévő 10. kiadás (tehát az aktuális, 11. kiadást megelőző szabályzat, amely 1954-ben(!) lépett hatályba) 80. oldalán ezt olvasom: "november 1-ig vagy 1-jéig".
Pontosan így van ma is.
Ne dőljünk be a fennen hirdetett tévhiteknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!