A "kertész" szó az álösszetétel? :O
Nem.
A "kert" szótőhöz szimplán az "-ász, -ész" főnévképző megfelelő alakja kapcsolódik, ennyi a történet.
Hasonlóak még: vadász, rendész, halász, íjász stb.
Igen.
Az álösszetétel nem egy nyelvtani fogalom, hanem egy nyelvi játék neve. Pontosan azokat a szavakat nevezik álösszetételnek, amik nem összetettek, de olyanok, mintha azok lennének, egyfajta szóviccet lehet vele játszani.
Vagy lehet, hogy a szó összetett, de lehet belőle értelmetlen, ám értelmesnek látszó szót alkotni. pl:
Aranyeső: egy növény: arany + eső szavakból.
Ara + nyeső = menyasszony + vágó.
Vagy egy nagyon híres: villanyírógép = villany + írógép (tehát elektromos írógép). De álösszetételként:
Villa + nyírógép (villát szőrtelenítő eszköz, de ki látott már szőrös villát?)
Íme pár példa:
5-ös!
Ne törődj a pontozással.
Abszolút értelmetlen. :)
@ 5.:
A válaszod abszolút semmiféle új információt nem tartalmazott számomra, még a belinkelt oldalt is láttam már előzőleg is.
Ettől függetlenül a "kertész" szó (és a linken levő egyetlen hasonló, a "színész") véleményem szerint kilóg a sorból, vagy nevezhetjük nagyon gyenge példának is.
Ezt leírhattam volna, de nem volt kedvem vitatkozni. (Most sincs.)
A válaszok értékelése pedig mindenkinek szíve joga. Idézem:
"Mások válaszáról a véleményed a lefelé és felfelé mutató nyilak segítségével (azaz a válasz értékelésével) közölheted!"
Most már az indoklás is megvolt, remélem, megnyugodtál.
A pontozással pedig tényleg nem érdemes foglalkozni, az én válaszaimat is rendszeresen lepontozzák, méghozzá tartalomtól (helyességtől) függetlenül.
Igen, egyes morfológiai elemző programok szerint összetétel. ;)
Hasonló kamuösszetétel még pl.: tagadás (tag + adás), lázadás, művelő (mű + velő) stb. Rengeteg ilyen van.
Kedves Berta!
1. válasz: BW: "Nem. (...)"
3(-5). válasz: "Igen. (...)"
8. BW: "@5.: A válaszod abszolút semmiféle új információt nem tartalmazott számomra."
Hm... :-/ Remélem, hogy csak félreértettél valamit.
Avagy megvilágítanád, hogy mennyivel kevésbé álösszetétel a színész, mint mondjuk a fogadó, a karéj vagy a szófa?
(Tudom, hogy akkor nem volt kedved vitatkozni, de hátha most már van... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!