Nemsoká vagy Nemsokán?
Szerintem az első,de az utóbbit sajnos gyakrabban látom.És eléggé idegesítő, főleg még a "lessz"....Fffffuu!
Másik : Ugye vagy Ügye?
Szintén szerintem az első..
Nemsoká... inkább, szerintem. Olyan nincs, hogy "nemsokán"!
A második esetben kétféleképpen lehet használni.
- Holnap megyünk kirándulni, ugye?
- Ez az ő ügye, neki kell megoldania.
Itt tehát mindkettő helyes, viszont gondolom te az elsőre gondoltál. Olyan nincs, hogy "Holnap megyünk kirándulni, ügye?" Ez nagyon rosszul néz ki leírva is, de én ezt már hallottam is ezt rendszeresen. A magyartanárom szájából...
"Holnap megyünk kirándulni, ügye?"
Erre gondoltam,hogy sokan így írják.De az a helyes hogy pl "Ez az ő ügye,nem?" < Így helyes..De a kirándulós nem, oda "ugye" kell.Szörnyű hogy ilyeneket nem tudnak leírni normálisan elég sokan,pláne egy MAGYARTANÁR.
Hát igen, az azért már ciki, ha egy tanítvány jobban tudja, hogy hogyan kell írni.
Ilyenkor fordul meg a fejemben, hogy hogyan lesznek az ilyenek tanárok.

Ez többféle "probléma".
1. "lessz": Helyesírási hiba, mivel a szót hosszú sz-szel ejtjük, de röviddel írjuk. (Hasonló szavak még pl.: egy, egyes, egyenlő, egyelőre, szőlő, kisebb, csat stb.)
2. "nemsokán": Nem tudom kategorizálni. A Google alig néhány (1260) találatot adott erre a szóra, tehát csak nagyon kevesen használják. Valószínűleg egy hibás alak, ami szűk körben már elterjedt.
3. "ügye": Lehet, hogy meglepő, de ez egy létező, teljesen szabályos szó. Igaz, nem olyan régen terjedt el.
Bővebben: [link]
Nekem sem tetszik, de ez van. :)

Az "ugye" eredetileg "úgy van-e?", "úgy-e?" összevonása.
Az "ügye" az ugye slendrián, felületes kiejtése, tehát helytelen.
Nincs köze az "ügy" főnév birtokosjelzős alakjához: ügy+ e (E/3.) az ő ügye.

Bocsánat: birtokosragos: E/3 -e.
ügyem, ügyed, ügye
ügyünk, ügyetek, ügyük
Az "ugye-ügye" ki lett vesézve, így én a másikhoz szólnék hozzá.
A helyes a Nemsoká' Ez egy tájnyelvi rövidítés (Nemsokára), ami az ország igen nagy részén elterjedt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!