Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Módosultak a ragozási szabályo...

Módosultak a ragozási szabályok, vagy csak nem tudnak beszélni/írni?

Figyelt kérdés
Néhány éve lehagyják a -ban, -ben ragoknál az utolsó betűt. Nem csak a fiatalok, rengeteg idősebb, akár diplomás embernél is hallottam. Én vagyok lemaradva, vagy csak ilyen sok az igénytelen ember? Netán már helyes az a mondat, hogy "Itt vagyok a szobába."?

2013. okt. 15. 00:43
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
A köznyelvben gyakorta nem tartják be a nyelvtani szabályokat. Bár én ezt inkább tájnyelvi jellegzetességnek tartom, amit egyre többen átvesznek.
2013. okt. 15. 10:31
 12/34 anonim ***** válasza:
95%

"Csak nem tudnak írni/beszélni."

Ne haragudj, de ezt honnan deriváltad?

Aki tud közölni egy gondolatot írásban/szóban az tud írni/beszélni.

Az, aki hibákat vét írás/beszéd közben az hibásan ír/beszél, vagy más megfogalmazásban helytelenül ír/beszél. De ír/beszél.

"És még ez a legkisebb hiba, amit elkövetnek..."

Legyünk realisztikusak: Ezt nem tudhatjuk.

2013. okt. 15. 11:04
 13/34 anonim ***** válasza:
100%

Azt azért nem mondanám, hogy a helytelen használat "régóta beleivódott" az emberekbe.

Az viszont igaz, hogy a felületesség, tudáshiány terjed, ezzel egyidejűleg az otromba ostobaság kezd divattá válni. Élen jár ebben a politikusok jó része, a sajnos a média is egyre erőteljesebben. De mindenütt a beképzelt ismerethiány a fő bűnös. Meg az a mentalitás, hogy ilyenek kerülhetnek meghatározó helyekre, pozíciókba.

Ez szorosan összefügg a politika irányvonalával, jellegével, céljaival, az ebből következő közoktatási zülléssel, és a szegénység növekedésével mind mélységében, mind szélességében.

Ezért fontos, hogy itt is mindannyiszor rámutassunk a hibákra. Nem ledorongolóan, hanem a jóra ösztönzően. Tudom, hogy nehéz, de nem lehetetlen.

2013. okt. 15. 11:21
 14/34 anonim ***** válasza:
32%
#12-höz. Szellemes levezetés. Hogy jó-e, ahhoz a következő kísérletet ajánlom. Használj hibás mosógépet, hibás számítógépet és hibás hálózatot. Az is mosógép, számítógép és hálózat. Majd meglátjuk. Ha másképp nem megy, üzenj galambpostával.
2013. okt. 15. 11:23
 15/34 anonim válasza:
50%
ELBUTUL A VILÁG!!!
2013. okt. 15. 11:37
 16/34 anonim ***** válasza:
0%

"Ne haragudj, de ezt honnan deriváltad?

Aki tud közölni egy gondolatot írásban/szóban az tud írni/beszélni.

Az, aki hibákat vét írás/beszéd közben az hibásan ír/beszél, vagy más megfogalmazásban helytelenül ír/beszél. De ír/beszél."

Na, pontosan erre gondoltam... Nemhogy írni, de egy épkézláb gondolatot nem tudsz összehozni. Remekül tükrözi a problémát, amit felvetettem.

2013. okt. 15. 11:59
 17/34 anonim ***** válasza:
86%

Köszönöm kedves 16-os válaszoló, a kedves, értelmes és részletesen kifejtett hozzászólásodat a témában.

A troll előre megfontoltan aknázza ki az online közösség normáinak gyenge pontjait, hogy feldühítse az embereket.

Ne etesd a trollt! A trollnak a veszekedés, a zavar és a felfordulás a lételeme: ha vitába szállsz vele, csak a kedvére teszel. Ahogy a mondás tartja: ne kezdj birkózásba egy disznóval. Mindketten sárosak lesztek, de a disznó még élvezi is.

2013. okt. 15. 12:19
 18/34 anonim ***** válasza:
20%

Kedves Berta Wooster!

Szarok én a szabályzatra! Kedvenc hetilapomban is csak elvétve fordul már elő a Győrött, a többiben elvétve sem. Én nem picsogok miatta, ez van. :-D A bunkó lepontozókat is csókoltatom! :-D

2013. okt. 15. 12:53
 19/34 anonim ***** válasza:

Az Interneten az lehetsz, aki csak akarsz lenni.

Szomorú, hogy legtöbben a ostoba fajankó figurát választják maguknak.

[link]

[link]

[link]

[link]

Töröltem. Sziasztok! Köszönöm, hogy kiutáltatok innen :)

2013. okt. 15. 13:37
 20/34 anonim ***** válasza:
22%

@ 18.:

"Le style c'est l'homme."

Itt egyedül _te vagy_ bunkó, nem azok, akik lepontozták a nyilvánvalóan téves állításokat tartalmazó válaszodat. Amit meg sem tudsz védeni (nem is lehet).

[link]

2013. okt. 15. 14:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!