Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Csak engem zavarnak ezek a...

Csak engem zavarnak ezek a "rövidítések"?

Figyelt kérdés

Csak engem zavarnak az ilyen jellegő dolgok?

Manapság egyre lustábbak az emberek, és még arra sem veszik a fáradtságot, hogy egy szót értelmesen leírjanak. (Ez csak az én meglátásom!)

Egyre inkább zavarnak a hasonló rövidítések (Oda írom hány billentyűt kellene lenyomniuk plusszba):

h (hogy) +3

am (amúgy) +3

bnőm (barátnőm) +4

sztem (szerintem) +4

És biztos van még több...

Most komolyan...

Manapság ennyire ellustúltak az emberek, hogy plussz három billentyűt nem tudnak leírni?

Nektek nincsen az az érzésetek amikor egy ilyen emberrel beszélgettek, hogy nem veszitek annyira komolyan, mint egy olyan embert aki "helyesebben" ír?

(Azért ide írtam, mert kiváncsi vagyok, hogy egy ismerkedésnél hogy viszonyultok egy olyan lányhoz/fiúhoz aki nagyon gyakran használja ezeket a rövidítéseket.)

2013. szept. 25. 21:32
1 2 3 4
 21/39 A kérdező kommentje:

Tikkelni is elkezdek.

Miért mondjam?

2013. szept. 25. 21:49
 22/39 anonim ***** válasza:
33%

Na megint mindjárt kialakul a szokásos kétpártos vita XD

Ezen tényleg kiakadni... 2013-ban vagyunk nem ezer évvel ezelőtt, hogy itt telecicomázott ékes szavakkal beszéljünk, egyszerűségen van per/pill a léyneg nem máson... Akit meg ez zavar, az kb jobb ha megszokja, hogy a neten ez már csak igy megy.

2013. szept. 25. 21:52
 23/39 A kérdező kommentje:

#22 Köszön a válaszodat!

Am sztem igazad lhet.

2013. szept. 25. 21:53
 24/39 anonim ***** válasza:

Engem ez is zavar, de még jobban a barát helyett "bari", a börtön helyett "böri", a találkozás helyett "tali", "talizni".

A leggusztustalanabb a Karácsony helyett kari. Ez aztán végképp kiverte nálam a biztosítékot.

2013. szept. 25. 22:06
 25/39 anonim ***** válasza:

22-es!

Nem értek egyet veled.

Olyan nyelvi, szellemi igénytelenségről, mélyszegénységről tanúskodik a végletes és értelmetlen, stílustalan szócsonkítás, hogy már bűncselekmény számba megy.

2013. szept. 25. 22:08
 26/39 anonim ***** válasza:

22-esnek!

Az a tény, hogy 2013-ban vagyunk, még nem jelenti azt, hogy fejlettebbek vagyunk szellemileg, ízlésben, nyelvi igényességben.

Sőt!

Ha szabatosan fogalmaz az ember, vagy az érthető köznyelvi szókincset használja, nem csonkítja meg a szavakat egészen az érthetetlenségig, az ízléstelenségig, attól még nem elmaradott, csak igényes.

2013. szept. 25. 22:10
 27/39 anonim ***** válasza:
Értelmezni is kéne a leírtak többi részét.... 2013 van... Nem ott tartunk, hogy úgy levelezgetnek egymással az emberek, hogy kényelmesen megirják a levelet és ennyi, hanem főleg itt interneten, azonnal megkapja és azonnal várjuk szinte a választ is... mit tesz ebben az esetben az ember? Igyekszik minél gyorsabban leírni, aminek következtében rövidít is..., de ha tovább akarjuk mélyíteni, egyetemista vagyok, és nem egy egyetemista társammal hasonlóan komunikálunk.... mért? Mert gyorsabb és jelen helyzetben ez számít, ha szükséges tudunk " szépen " is beszélni / írni...
2013. szept. 25. 22:14
 28/39 anonim ***** válasza:

Eleinte engem is nagyon zavart, hogy az ismerőseim sok rövidítést használtak chaten; de már megszoktam, sőt, sokat átvettem. (h, sztem, asszem stb.)

Viszont mindezt csak chaten tartom elfogadhatónak, emailben már kevésbé; nyilvános fórumokon pedig egyáltalán nem, 21. század és egyszerűség ide vagy oda.

A pluszbetűkről pedig annyit, hogy persze, egy-egy szónál nem lenne sok; de amikor órákig írogat valaki, akkor már az. Sok kicsi sokra megy. :D

Egyébként melyik kategóriából röpítettek át ide a modik?

2013. szept. 25. 22:17
 29/39 Mirk ***** válasza:

Engem írott szóban a helyesírási hibák zavarnak.

Ezen kívül ki nem állhatom, ha valaki nem tud beszélni. Tudnék - tudnák, kell - kellesz, mész - mensz, ezt - eztet, látsz - látol és még sorolhatnám, ragozás, toldalék, igeidő. Ideges leszek, ha csak egy ilyet is meghallok, tudom, hogy nem lenne szabad ítélkeznem, mégis megteszem, mert sérti a fülemet.

2013. szept. 25. 23:32
 30/39 Mirk ***** válasza:

#22 #23

Pont azzal érvelni, hogy milyen időben járunk, amellett, hogy nyugodtan fejlődjünk vissza írástudatlanokká? Kicsit erős.

Nem elfogadni kell, hanem tenni ellene.

2013. szept. 25. 23:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!