Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hol, illetve hogy lehetne...

Hol, illetve hogy lehetne megtanulni a régi folyóírást?

Figyelt kérdés

Régi levelezőlapokon,nagyszüleim leveleinél láttam azt,hogy egy,a mai betűtípustól különböző folyóírást használtak.Hol,és hogy lehetne megtanulni azt a fajta írást?

Nagyjából az 1910-'50-es évekre jellemző,szerintem már mindenki láthatott ilyet.

2013. szept. 17. 21:56
 1/8 anonim ***** válasza:
Keress ilyen képeslapot, és utánozd :)
2013. szept. 17. 22:13
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Virágvölgyi Péter dőlt betűs írással foglalkozó könyveit ajánlom

[link]

[link]

kalligráfus tollal nagyon szépet lehet :

[link]

2013. szept. 17. 22:42
 3/8 anonim ***** válasza:

A régi folyóírás megtanulásának is megvan a módszertana, pontosan úgy, mint a zsinórírásnak, ahogy háború után az orosz írás mintájára tanítottak és tanítanak ma is.

Nagymamám és Nagypapám gyönyörűen írtak, a "szálkás", kalligrafikus betűikben ma is gyönyörködöm.

Azt javaslom, hogy fordulj a Magyar Írástanulmányi Társasághoz, mely 1930-ban alakult.

Minden bizonnyal tudnak neked támpontot adni, segíteni.

[link]

2013. szept. 21. 23:31
 4/8 anonim ***** válasza:

# 2/3! :)

Az első link egy dőlt betűs zsinóríráshoz vezet.

A kérdező nem erről beszélt.

A második már közelít, igaz, túl kalligrafált írásmód. Inkább művészi, oklevél kiállítására használták.

A köznapi dőlt betűs "szálkás" írás kicsit egyszerűbb.

Fontos a betűelemek ismerete, az eszközhasználat módjának elsajátítása. Nem mindegy, hogy golyóstollal, vagy a régi, mártogatós tollal ír-e az ember. :)

2013. szept. 21. 23:36
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat,majd utána nézek a dolgoknak! :)
2013. szept. 22. 11:19
 6/8 Darth Meow válasza:
Szia! Én csak érdeklődni szeretnék, hogy sikerült e találnod ilyen könyvet/weboldalt vagy bármilyen segédletet a témában? Engem is érdekelne a dolog.
2015. dec. 26. 19:59
 7/8 MJozsi44 válasza:

Magyar normaírások akkor és most

Szépírás

Magyarországon 1906-1948 között az un. “kalligrafikus szépírással” tanulták a betűvetést a nebulók. A magyar szépírás sztenderd betűi:

az angol Castairs mintát követték,

a betűk 50-68°-os szögben jobbra dőltek,

középvonásai ellipszisre épültek,

az egy és kétzónás betűk aránya 1:2,5 volt,

a szóközök nagysága egy kisbetűnyi távolság volt,

az írás szépségét egyrészt a nagybetűk díszes kezdővonala és az ívelt formák, másrészt az árnyékolt vonalak (a felfelé haladó vékony hajszálvonalak és lefelé menő vastagabb vonalak) adták.

[link]

aug. 21. 19:53
 8/8 MJozsi44 válasza:

Egyébként a USA-ban az un. Spencerian volt divatban 1925-ig.

Spencerian script is a handwriting script style based on Copperplate script that was used in the United States from approximately 1850 to 1925,[1][2] and was considered the American de facto standard writing style for business correspondence prior to the widespread adoption of the typewriter. Spencerian script, an American form of cursive handwriting, was also widely integrated into the school system as an instructional method until the "simpler" Palmer Method replaced it. President James A. Garfield called the Spencerian script, "the pride of our country and the model of our schools."[3]. [link]

aug. 21. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!