Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az alábbi mondatot milyen...

Az alábbi mondatot milyen írásjellel zárjuk?

Figyelt kérdés
„Áruld el, Ödön, hogy miért tetted ezt!” vagy „Áruld el, Ödön, hogy miért tetted ezt?”
2013. szept. 15. 16:31
 1/9 anonim ***** válasza:

Olyannal, ami jobban kifejezi a beszélő szándékát…

A pontos szabály a 242-es.

[link]

2013. szept. 15. 16:45
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Tehát akkor a hangsúlytól függ, hogy milyen írásjelet teszek a szóban forgó mondat végére?...
2013. szept. 15. 18:52
 3/9 A kérdező kommentje:
teszünk*
2013. szept. 15. 18:55
 4/9 BringaManó ***** válasza:
93%

IMHO:

Valóban a linkelt szabályről van szó, de a "hogy" kötőszó miatt mindenképp pontot tennék (mert így már egyértelműen jelölve van a tárgyas alárendelő viszony, nem is hagyható el a mondat első fele).

Ha nem lenne ott a "hogy", akkor a mondat nagyjából ugyanaz lenne, de akkor valóban lehetne kérdőjelet használni. Abban az esetben a vesszőt akár kettőspont is helyettesíthetné (illetve elhagyható is lenne az egész eleje).

Ugyanakkor az is igaz, hogy élő beszédben kicst más az ábra: a "hogy" szót is bele lehet tenni úgy, hogy a hanglejtés nagyon is kérdőmondatos lesz, és így abszolút kérdőjel kívánkozik a végére.

(Sajnos nem tudom megmutatni :-), de képzeld el úgy, hogy először elmondod "hogy" nélkül, kettősponttal, ekkor a "miért" kérdőszó eleje egy erős hangsúlyt kap, és magas hangról indított lejtős ereszkedés van benne, majd mondd el ugyanígy, de a kettőspont helyére, az "Ödön" után (szinte "hozzáragasztva") ugyanolyan magasságban, hangsúlytalanul toldd hozzá a "hogy"-ot.)

Tehát ha egy ilyen élőbeszédben elhangzott mondatot szeretnénk minél hűségesebben lejegyezni, akkor mehet "hogy"-gyal, kérdőjellel, de azért általánosságban inkább azt mondanám, hogy kerüljük el, amennyiben a szabályos, "helyes" írásra törekszünk.

2013. szept. 15. 21:54
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

>Valóban a linkelt szabályről van szó, de a "hogy" kötőszó miatt mindenképp pontot tennék (mert így már egyértelműen jelölve van a tárgyas alárendelő viszony, nem is hagyható el a mondat első fele)

A főmondat felszólító, én inkább a felkiáltójelre szavazok…

2013. szept. 15. 22:02
 6/9 A kérdező kommentje:

Tehát akkor a helyes változatok a következők:

„Áruld el, Ödön, hogy miért tetted ezt.”

„Áruld el, Ödön, miért tetted ezt?”

„Áruld el, Ödön: miért tetted ezt?”

„Ödön, miért tetted ezt?”

+

„Áruld el, Ödön, hogy miért tetted ezt!”

Nagyon köszönöm az érdekes elemzést és a hasznos válasz(oka)t.

2013. szept. 15. 22:53
 7/9 A kérdező kommentje:

És ami(k) kimaradt(ak)...

„Áruld el, Ödön, miért tetted ezt.”

„Áruld el, Ödön, miért tetted ezt!”

Vannak variációs lehetőségek, ez tagadhatatlan.

2013. szept. 15. 23:40
 8/9 BringaManó ***** válasza:

Jogos, nem pont, hanem felkiáltó jel, bocs, annyira melemelegedtem, hogy azzal már nem is foglalkoztam, hogy a főmondat milyen volt...

A kérdésben is felkiáltójel volt, az rendben is van, a pontot felejtsd el.

Bocs.

2013. szept. 16. 08:42
 9/9 A kérdező kommentje:
Semmi probléma, [én] már el is felejtettem...
2013. szept. 16. 10:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!