Az alábbi mondatot milyen írásjellel zárjuk?
IMHO:
Valóban a linkelt szabályről van szó, de a "hogy" kötőszó miatt mindenképp pontot tennék (mert így már egyértelműen jelölve van a tárgyas alárendelő viszony, nem is hagyható el a mondat első fele).
Ha nem lenne ott a "hogy", akkor a mondat nagyjából ugyanaz lenne, de akkor valóban lehetne kérdőjelet használni. Abban az esetben a vesszőt akár kettőspont is helyettesíthetné (illetve elhagyható is lenne az egész eleje).
Ugyanakkor az is igaz, hogy élő beszédben kicst más az ábra: a "hogy" szót is bele lehet tenni úgy, hogy a hanglejtés nagyon is kérdőmondatos lesz, és így abszolút kérdőjel kívánkozik a végére.
(Sajnos nem tudom megmutatni :-), de képzeld el úgy, hogy először elmondod "hogy" nélkül, kettősponttal, ekkor a "miért" kérdőszó eleje egy erős hangsúlyt kap, és magas hangról indított lejtős ereszkedés van benne, majd mondd el ugyanígy, de a kettőspont helyére, az "Ödön" után (szinte "hozzáragasztva") ugyanolyan magasságban, hangsúlytalanul toldd hozzá a "hogy"-ot.)
Tehát ha egy ilyen élőbeszédben elhangzott mondatot szeretnénk minél hűségesebben lejegyezni, akkor mehet "hogy"-gyal, kérdőjellel, de azért általánosságban inkább azt mondanám, hogy kerüljük el, amennyiben a szabályos, "helyes" írásra törekszünk.
>Valóban a linkelt szabályről van szó, de a "hogy" kötőszó miatt mindenképp pontot tennék (mert így már egyértelműen jelölve van a tárgyas alárendelő viszony, nem is hagyható el a mondat első fele)
A főmondat felszólító, én inkább a felkiáltójelre szavazok…
Tehát akkor a helyes változatok a következők:
„Áruld el, Ödön, hogy miért tetted ezt.”
„Áruld el, Ödön, miért tetted ezt?”
„Áruld el, Ödön: miért tetted ezt?”
„Ödön, miért tetted ezt?”
+
„Áruld el, Ödön, hogy miért tetted ezt!”
Nagyon köszönöm az érdekes elemzést és a hasznos válasz(oka)t.
És ami(k) kimaradt(ak)...
„Áruld el, Ödön, miért tetted ezt.”
„Áruld el, Ödön, miért tetted ezt!”
Vannak variációs lehetőségek, ez tagadhatatlan.
Jogos, nem pont, hanem felkiáltó jel, bocs, annyira melemelegedtem, hogy azzal már nem is foglalkoztam, hogy a főmondat milyen volt...
A kérdésben is felkiáltójel volt, az rendben is van, a pontot felejtsd el.
Bocs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!