Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hasraütésszerűen, hasraütés...

Hasraütésszerűen, hasraütés szerűen vagy hasraütés-szerűen? Mindhárom változat elfogadható?

Figyelt kérdés
2013. aug. 19. 00:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
82%
Csak az első jó. A -szerű ugyanis képző (azaz egyfajta toldalék), azt pedig mindig közvetlenül kapcsoljuk a szóhoz. (Kivéve persze rövidítéseknél vagy számjegyeknél, de az más eset.)
2013. aug. 19. 00:31
 2/16 anonim ***** válasza:
0%
A Magyar Helyesírási Szabályok megengedik azt,hogy eltérjünk a szabályzattól abban az esetben ha pont arra akarjuk a figyelmet felhívni!
2013. aug. 19. 02:58
 3/16 BringaManó ***** válasza:
70%

Berta, le fogsz menni hídba:

1) A ‘hasra ütés’ különírandó.

2) A -szerűt képzőszerű utótagnak is hívják, és ebben a "kettős természetében" az is benne foglaltatik, hogy összetételi tagként viselkedik a szótagszámlálást és a mozgószabályokat illetően.

Ennek folytán a ‘hasra ütés’ + ‘szerű’ bizony kötőjeles.

Vö:

[link]

[link]

2013. aug. 19. 07:11
 4/16 anonim ***** válasza:
49%

Bingó, Manócska, lementem hídba... :O

(De nincs, aki felavat... :D

Továbbá örülök, ha valaki még hátba ver,

de nem adom fel, míg egy darabban látsz stb.

http://www.youtube.com/watch?v=J2kbCJpPn3w )

2013. aug. 19. 08:01
 5/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Ígérem, hogy legközelebb (én is) körülnézek a neten, mielőtt kiírok egy helyesírással kapcsolatos kérdést itt a Gyakorikérdéseken.

Kedves 2-es!

Ki gondolta volna? :)

2013. aug. 19. 13:13
 6/16 anonim ***** válasza:
0%
Kedves Kérdező! A gondolatjeles megoldás akkor jó ha elszótagolva több mint 7 tagból áll akkor kötelezően külön választjuk!
2013. aug. 21. 08:22
 7/16 BringaManó ***** válasza:
70%

[OMG]

1. Gondolatjelről szó nincs, kötőjelről beszélgetünk.

2. ha több mint 7 szótag, akkro is csak a kettőnél több tagú összetételeket kötőjelezzük (nem "külön választjuk"), de még azokat sem mindet.

3. Itt a hét szótagnál kevesebbet is kötőjelezzük, a mozgószabály miatt (ahogy az le lett már írva fentebb).

Kérdezz nyugodtan, ha nem értesz valamit, de ne írj zöldségeket ilyen magabiztosan, nagyon szépen kérlek. (-- Jó, tudom, hogy itt ez a divat, de akkor is, a többiek se. Köszönjük.)

2013. aug. 21. 15:34
 8/16 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os!

Fogadd meg BringaManó tanácsát!

2013. aug. 21. 19:52
 9/16 anonim ***** válasza:
63%
Ez most rám is nagyon vonatkozott; és csak azt nem értem, hogy a totál magabiztosan írott zöldségemet, azaz a _rossz_ válaszomat miért nem pontozták le a sárga földig. Pedig – a lehúzott jó válaszaimmal ellentétben – most tök jogos lenne. Valaki intézkedjen, pls. :)
2013. aug. 22. 21:09
 10/16 A kérdező kommentje:

Kedves Berta!

Szívesen eleget tennék a kérésednek, de - a kifejezetten gonosz és rosszindulatú válaszokat kivéve - nem szoktam lefele pontoz(tat)ni, csak felfele.

2013. aug. 22. 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!