Hasraütésszerűen, hasraütés szerűen vagy hasraütés-szerűen? Mindhárom változat elfogadható?
Berta, le fogsz menni hídba:
1) A ‘hasra ütés’ különírandó.
2) A -szerűt képzőszerű utótagnak is hívják, és ebben a "kettős természetében" az is benne foglaltatik, hogy összetételi tagként viselkedik a szótagszámlálást és a mozgószabályokat illetően.
Ennek folytán a ‘hasra ütés’ + ‘szerű’ bizony kötőjeles.
Vö:
Bingó, Manócska, lementem hídba... :O
(De nincs, aki felavat... :D
Továbbá örülök, ha valaki még hátba ver,
de nem adom fel, míg egy darabban látsz stb.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Ígérem, hogy legközelebb (én is) körülnézek a neten, mielőtt kiírok egy helyesírással kapcsolatos kérdést itt a Gyakorikérdéseken.
Kedves 2-es!
Ki gondolta volna? :)
[OMG]
1. Gondolatjelről szó nincs, kötőjelről beszélgetünk.
2. ha több mint 7 szótag, akkro is csak a kettőnél több tagú összetételeket kötőjelezzük (nem "külön választjuk"), de még azokat sem mindet.
3. Itt a hét szótagnál kevesebbet is kötőjelezzük, a mozgószabály miatt (ahogy az le lett már írva fentebb).
Kérdezz nyugodtan, ha nem értesz valamit, de ne írj zöldségeket ilyen magabiztosan, nagyon szépen kérlek. (-- Jó, tudom, hogy itt ez a divat, de akkor is, a többiek se. Köszönjük.)
Kedves 6-os!
Fogadd meg BringaManó tanácsát!
Kedves Berta!
Szívesen eleget tennék a kérésednek, de - a kifejezetten gonosz és rosszindulatú válaszokat kivéve - nem szoktam lefele pontoz(tat)ni, csak felfele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!