Foglalkozhatom vagy foglalkozhatok? Mindkét változat használható?
- Mit csinálsz az almával?
- Az almát ESZEM.
- Mit csinálsz?
- Almát ESZEK.
- Hova viszed az almát?
- Az almát haza VISZEM.
- Mit viszel haza?
- Almát VISZEK haza.
- Mivel foglalkozol?
- A gyerekekkel foglalkozhatom. (helytelen)
- A gyerekekkel foglalkozhatok. (helyes)
Nem tudom mennyire érted meg a példáimat, sokan nem használnak -ek/-ok/-ak-ot, de szerintem ez így lenne helyes.
[Kérem tisztelettel a kedves kérdezőt, hogy ha részletes és kimerítő választ szeretne, akkor várja meg, amíg valaki (pl. Berta?... :-) rendet tesz a kérdésben, mert a fenti válaszokkal komoly gondok vannak... Annyit mindenesetre előrebocsátok – kifejtés nélkül –, hogy: ]
az igeragozás eltérő az alábbiak szerint:
alapforma: eszik / foglalkozik
feltételes mód*: enne / foglalkozna
-hat/-het képzővel módosított ige: ehet / foglalkozhat
tárgyas vagy tárgyatlan ige:
eszik/enne/ehet valamit
foglalkozik/foglalkozna/foglalkozhat valamiVEL
(nem lehet "valamit foglalkozni")
A "foglalkozhat"-ról annyit, hogy a fenti szempontok alapján a "legmesszebb esik" a "sima" tárgyas ikes igéktől.
Maradjunk a "foglalkozhatok"-nál, a "foglalkozhatom" csak egy nyelvbotlás volt részedről, emeletes hiperkorrekció, véletlen "modorosság", elnézést kérsz érte, és többet ilyet nem írsz. :-)
Ettől még persze a "rendes" ikes igékre még áll, hogy "Almát eszem, ropog a fogam alatt..." – ahogy Magay Klementina énekelte anno... ;-)
* Bár a feltételes módról nem volt még szó a válaszokban, a teljes kifejtéshez majd az is hozzátartozhat. (Meg a felszólító módról is lehet regélni, de az már tényleg egy külön tanulmány lenne. :-)
Reméljük, egyszer hosszabban is kifejthetem, addig is további szép napot!
#8: hogyhogy "helyes"? mihez képest?
(magyarul van, sokan beszélnek így, szerintem kicsit műveletlen benyomást kelt,
de persze az nem biztos, hogy baj, hiszen pl. egy műveletlen embernek miért kéne másmilyen benyomást keltenie?... meg hát amúgy is tűnik az ikes ragozás elfelé, én már öreg vagyok... :-/ )
#9: hogyhogy "szabályos"? mihez képest?
(az ikes ragozásban eleve pont az a pláne, hogy nem szabályos, hanem rendhagyó... pl. a "tudnék"-ban is pont az az érdekes, hogy nem szabályos, hanem szabálytalan...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!