Szerintem Mo.-n a legnagyobb a diszlexiás emberek aránya. Ilyen szavak után hogy "motra" egyre jobban biztos vagyok benne. WTF???? "Motra"...úristen! Van olyan szó ás ám hogy "rotor"! Akkor az meg "rotra"? A "horror" meg "horra"? A "disznótor" meg "disznótra"? Na ne hogy már....Igen, tudom hogy sok szót lehet úgy képezni, birtokos esetbe tenni, hogy levágod a szó végét és egy "a"-t raksz utána, de a magyar nyelv nem olyan, hogy egy egzakt szabályt mindenre rá lehet húzni! Egyszerűne ami röhejesen hangzik azt nem abban az alakban használjuk!
2009. okt. 31. 14:09
22/32 anonim válasza:
motorja a helyes
2009. nov. 9. 12:50
23/32 anonim válasza:
Motorja! Így helyes.
azért mondják sokan úgy, hogy motra, mert vannak olyan régi magyar szavak is, mint ökre, tükre és nem ökörje, tükörje! Itt a hangsúly a régi magyaron van!
A motor nem magyar szó, ezért nem motra, hanem motorja.
(Egyébként, véleményem szerint a motor szó olyan régóta használatos a magyar nyelvben, hogy nyugodtan tekinthetnénk magyar szónak és mondhatnánk, hogy motra, motrot stb. Ez a véleményem a muszáj szóról is, azt is írhatnánk muszály-nak, mert már szinte magyar szó!)
2009. nov. 9. 15:25
24/32 anonim válasza:
Ezt az utolsó hozzászólást nem teljesen értem. Lehet, hogy én vagyok a hülye, de hogy érted azt, hogy a muszáj ,,szinte'' már magyar szó? Milyen szó, ha nem magyar? (Egyébként tök igazad van, meggyőző érv volt;))
2009. nov. 14. 01:15
25/32 anonim válasza:
A "muszáj" német eredetű szó. A "müssen"-ből alakult ki.
2009. nov. 14. 08:46
26/32 anonim válasza:
És a németben van ,,j'' betű? Vagy akkor miért írjuk pontos j-vel attól, hogy német szó?
2009. nov. 14. 12:17
27/32 A kérdező kommentje:
Akadjatok már le erről a kérdésről megkaptuk mind a jó választ mostmár nem kell okoskodni :)
Szóval mostantól "hüje"aki ir ehez a kérdéshez
2009. nov. 14. 13:37
28/32 anonim válasza:
Nem vagyok ugyan hülye,de azért közlöm veled,hogy akármennyire nem helyes is nyelvtanilag, de a kunszentmilkósi rokonok sem motorját mondnak,hanem azt,hogy motra.Ez így tájszólás,tehát helyesnek mondható.
2009. nov. 14. 20:37
29/32 anonim válasza:
attó meee tájszólás még nem feltétlenül heles, oszt teccik éteni?
2009. nov. 14. 22:06
30/32 anonim válasza:
"mostantól "hüje"aki ir ehez"
Kedves Kérdező!
Ez milyen komment volt? Kérdeztél valamit és válaszokat is kaptál. Ne ilyen durván akard lezárni a témát!
(az ehez-t egyébként két H-val kell írni! Így: eHHez!)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!