Motra vagy motora vagy motorja?
Figyelt kérdés
2009. okt. 22. 23:36
11/32 anonim válasza:
Motorja a helyes.
Kisebbségi egyéneknél meg motrá, motorá, motorolá, motor oláh XD
12/32 anonim válasza:
Sajnos a válaszolók többsége azt hiszi, hogy zsebében a bölcsek köve. Birtokviszonyról van szó, amelyben az -a, -e, -ja, -je jelzi a birtokot.
Pl.: ház-a, fej-e, motor-ja, cipő-je. Tehát mind az -a, -e, mind a -ja, -je rag helyes, de a motor esetében idehaza a motorja a köznyelvi forma.
Külön érdemes kitérni a motra alakra, amely Erdélyben használatos, sőt ott köznyelvi értékű. Miért is lenne magyartalan? V.ö.? bokor - bokra, torok - torka, farok - farka stb.
Kár fölényeskedni, amivel csak műveletlenségét árulja el a válaszoló.
13/32 anonim válasza:
A tanárodnak sincs több 8 általánosnál!XD De Te higgy neki!:D
14/32 anonim válasza:
Szentem meg neked nincs, a válaszodból ítélve!! Amúgy meg gondolj amit akarsz, úgy is tudja mindenki hogy a motorja és a motra is helyes, te meg le vagy sz*rva
15/32 anonim válasza:
emberek. hol éltek ti? mi az h motra? -.-o_O
16/32 anonim válasza:
Ha elolvastad volna 4-el feljebb a magyarázatot, akkor nem kerekítenéd a szemed. Ua. mint: csokor- csokra, bokor-bokra, ÖKÖR-ÖKRE!!!
17/32 anonim válasza:
Elolvastam volna. Elolvastam azért írtam.Nem mindenhez járul ugyan az a birtokos jelző.
18/32 anonim válasza:
nyugodjatok már meg! Mindenki tudja, hogy a motra ésa motroja is helyes. Nőljetek már fel!!!!
19/32 anonim válasza:
A legutolsó hozzászólónak mondanám, hogy szerintem nem mindenki gondolja ezt így, ha te ezt hiszed, nagyon tévedsz. Miért pont ebben értene mindenki egyet? Egyébként sem motroja, ahogy te írtad:D Szóval nem tudom, hogy ez ahozzászólás most komoly, vagy csak hülyéskedtél...mindenesetre nőjetek és nem NŐLJETEK FEL!!!!!
20/32 anonim válasza:
bivalybasznádi ált. isk.-ba nem tanítanak ilyet ?! XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!