Hogyan írjuk helyesen a lelkiismeretfurdalást?
Tehát egy példa:
Miért érzel lelkiismeretfurdalást?
Az alap szóra és a t-s változatra is kíváncsi lennék.
...és még egyéb spéci kötőjeles meg spéci különírt szerkezetek, amelyekről még itt is írtam, 4-5. válasz:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__462793..
:-)
(ezeket persze csak BW nevezi "kivételnek", hiszen mind szépen illeszkedik valami szabályrendszerbe, amelynek komplexitása azonban valamelyest meghaladja egy faékét ;-)
-----
6:3-film:
ezek közt esetleg?...:
https://www.youtube.com/results?filters=long&search_query=an..
egyébként nyilván a foci miatt nevezték el így, igen, hiszen tényleg nem logikus,
meg különben is miért pont így neveznék el, ha nem volna köze ahhoz
-----
> Most kipróbáltam a régebben aránylag bevált
> Magyarhelyesírás.hu-t: ha mindhárom szót külön,
> akkor is a jó megoldást adja ki:
> [link]
> (Viszont nem magyaráz sehogy, csak utal a vonatkozó szabálypontra.)
mondom, hogy az mta is jót ad, csak a magyarázat rossz
viszont a te linkedben pedig hiába van említve az AkH.128. mint "vonatkozó szabálypont", az pont nem magyarázza a 6:3-ast...
szóval minden jó valamire, csak tudni kell használni, és ismerni kell a korlátait...
-----
na, most csak ennyi kutyafuttában, pá
@ 12.:
Hogyne. Sőt, tagonként vagy szótagonként különírva is, ugye? [:atyavilág:]
Az új szabályzat szerint MAJD lehet egyben is az egészet. De az most még nem érvényes.
-------
@ BuciMaci:
Bocs, valahogy elfelejtettem, hogy itt még mindig húzgálod a copfomat, és illene visszahúzni. :D
"ezeket persze csak BW nevezi "kivételnek", hiszen mind szépen illeszkedik valami szabályrendszerbe, amelynek komplexitása azonban valamelyest meghaladja egy faékét ;-)"
Az _alapszabály alól_ kivételek. Azon kívül valóban szépen illeszkednek a saját csoportjukba. Így már jó?
A "faék" szót nemrégiben teljesen más kontextusban használtad. Van esetleg köze egymáshoz a kettőnek? :D
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__464521..
"6:3-film:
ezek közt esetleg?..."
Igen, ott van. :P
Márciusban még Hobóék mellett volt az ajánlóban.
De most nem állt szándékomban keresgélni; ha valaki meg akarja nézni, úgyis megtalálja.
"egyébként nyilván a foci miatt nevezték el így, igen, hiszen tényleg nem logikus,
meg különben is miért pont így neveznék el, ha nem volna köze ahhoz"
Örülök, hogy megerősítetted a sejtésemet. :)
"mondom, hogy az mta is jót ad, csak a magyarázat rossz"
Tuuudooom, és értettem is.
"viszont a te linkedben pedig hiába van említve az AkH.128. mint "vonatkozó szabálypont", az pont nem magyarázza a 6:3-ast..."
Nem csekkoltam le, ezer bocs.
Ahogy BringaManó is írja a 9-es válaszban, az MTA helyesírás jó megoldást ad (kötőjeles), de a magyarázat sajnos nem jó.
Most nem mennék bele a részletekbe, de ez egy ismert és nehezen javítható hiba.
Mielőtt elhordjátok itt az oldalt mindenféle "balgaság" terjesztőjének, először inkább írjatok ide, ha bármilyen fura megoldást kaptok:
helyesiras@nytud.mta.hu
Üdv:
egy fejlesztő
OK, bocs, abban az időben – egy éve(!) – még nem voltam olyan elnéző az egyedi, "hagyományos" kivételekkel szemben... :-) (mint amilyen pl. az egybeírt lelkiismeret)
Mostanában viszont már az algoritmus hibái iránt vagyok elnézőtlen... (ld. az aktuális témáinkat)
– Hát nem is tudom, hogy melyiknek "örülhettek" jobban... Nehéz velem, sorry. :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!