Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írjuk helyesen a...

Hogyan írjuk helyesen a lelkiismeretfurdalást?

Figyelt kérdés

Tehát egy példa:

Miért érzel lelkiismeretfurdalást?

Az alap szóra és a t-s változatra is kíváncsi lennék.

2013. júl. 26. 17:12
1 2
 11/16 BringaManó ***** válasza:

...és még egyéb spéci kötőjeles meg spéci különírt szerkezetek, amelyekről még itt is írtam, 4-5. válasz:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__462793..

:-)

(ezeket persze csak BW nevezi "kivételnek", hiszen mind szépen illeszkedik valami szabályrendszerbe, amelynek komplexitása azonban valamelyest meghaladja egy faékét ;-)

-----

6:3-film:

ezek közt esetleg?...:

https://www.youtube.com/results?filters=long&search_query=an..

egyébként nyilván a foci miatt nevezték el így, igen, hiszen tényleg nem logikus,

meg különben is miért pont így neveznék el, ha nem volna köze ahhoz

-----

> Most kipróbáltam a régebben aránylag bevált

> Magyarhelyesírás.hu-t: ha mindhárom szót külön,

> akkor is a jó megoldást adja ki:

> [link]

> (Viszont nem magyaráz sehogy, csak utal a vonatkozó szabálypontra.)

mondom, hogy az mta is jót ad, csak a magyarázat rossz

viszont a te linkedben pedig hiába van említve az AkH.128. mint "vonatkozó szabálypont", az pont nem magyarázza a 6:3-ast...

szóval minden jó valamire, csak tudni kell használni, és ismerni kell a korlátait...

-----

na, most csak ennyi kutyafuttában, pá

2013. júl. 29. 15:11
 12/16 anonim ***** válasza:
Teljesen egybe is jó!!!!
2013. aug. 1. 18:24
 13/16 anonim ***** válasza:
#12: Lesz, ha elfogadják az új Helyesírási Szabályzatot. Jelenleg még a régi él, és aszerint kötőjellel kell írni.
2013. aug. 1. 18:53
 14/16 anonim ***** válasza:

@ 12.:

Hogyne. Sőt, tagonként vagy szótagonként különírva is, ugye? [:atyavilág:]

Az új szabályzat szerint MAJD lehet egyben is az egészet. De az most még nem érvényes.

-------

@ BuciMaci:

Bocs, valahogy elfelejtettem, hogy itt még mindig húzgálod a copfomat, és illene visszahúzni. :D

"ezeket persze csak BW nevezi "kivételnek", hiszen mind szépen illeszkedik valami szabályrendszerbe, amelynek komplexitása azonban valamelyest meghaladja egy faékét ;-)"

Az _alapszabály alól_ kivételek. Azon kívül valóban szépen illeszkednek a saját csoportjukba. Így már jó?

A "faék" szót nemrégiben teljesen más kontextusban használtad. Van esetleg köze egymáshoz a kettőnek? :D

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__464521..

"6:3-film:

ezek közt esetleg?..."

Igen, ott van. :P

Márciusban még Hobóék mellett volt az ajánlóban.

De most nem állt szándékomban keresgélni; ha valaki meg akarja nézni, úgyis megtalálja.

"egyébként nyilván a foci miatt nevezték el így, igen, hiszen tényleg nem logikus,

meg különben is miért pont így neveznék el, ha nem volna köze ahhoz"

Örülök, hogy megerősítetted a sejtésemet. :)

"mondom, hogy az mta is jót ad, csak a magyarázat rossz"

Tuuudooom, és értettem is.

"viszont a te linkedben pedig hiába van említve az AkH.128. mint "vonatkozó szabálypont", az pont nem magyarázza a 6:3-ast..."

Nem csekkoltam le, ezer bocs.

2013. aug. 1. 18:58
 15/16 anonim ***** válasza:

Ahogy BringaManó is írja a 9-es válaszban, az MTA helyesírás jó megoldást ad (kötőjeles), de a magyarázat sajnos nem jó.

Most nem mennék bele a részletekbe, de ez egy ismert és nehezen javítható hiba.

Mielőtt elhordjátok itt az oldalt mindenféle "balgaság" terjesztőjének, először inkább írjatok ide, ha bármilyen fura megoldást kaptok:

helyesiras@nytud.mta.hu

[link]

Üdv:

egy fejlesztő

2014. júl. 24. 15:32
 16/16 BringaManó ***** válasza:

OK, bocs, abban az időben – egy éve(!) – még nem voltam olyan elnéző az egyedi, "hagyományos" kivételekkel szemben... :-) (mint amilyen pl. az egybeírt lelkiismeret)

Mostanában viszont már az algoritmus hibái iránt vagyok elnézőtlen... (ld. az aktuális témáinkat)

– Hát nem is tudom, hogy melyiknek "örülhettek" jobban... Nehéz velem, sorry. :-))

2014. júl. 25. 06:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!