Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Kutyaugatás" és "szivattyú...

"Kutyaugatás" és "szivattyú zúgás"?

Figyelt kérdés

A kutyaugatásban biztos vagyok, hogy egybeírájk, de a szivattyú zúgásban nem vagyok biztos, hogy külön.

Hogy írjuk és mitől függ?

2013. júl. 26. 04:56
1 2
 11/13 BringaManó ***** válasza:

Berta Wooster:

"A lelkiismeret-furdalás szó helyesírásával kapcsolatosan a magyarázatot pedig itt találod:

[link] "

Na, hát az remek. Azért csak óvatosan: az MTA automatikus tanácsadásának vannak korlátai (kb. annyival rosszabb egy "humán" tanácsadónál, mint a gépi fordítás egy "humán" fordításnál...)

Egyszer "teszteltem" egy rakás olyan kifejezéssel, amit az e-nyelv.hu -n lévő kérdésekben szerepel – hááát... volt egy-két üdítő kivétel, amikor tényleg jó megoldást mondott...

Jelen esetben például ha így adjuk meg:

lelkiismeret furdalás

vagy így:

lelkiismeret-furdalás

akkor valóban kiírja a helyes magyarázatot.

De ha én egy "egyszeri felhasználó" vagyok, aki túlságosan híven követi azt az instrukciót, hogy "A kérdéses szavakat szóközzel elválasztva írja be!", akkor bizony máris elvisz az erdőbe...

Bírom:

lelki ismeret furdalás

ebből már nem ismeri föl, hogy a lelkiismeret egy szó (mivel szigorúan nyelvtenileg tényleg külön lenne, csak az idők során összenőtt, így már hagyományosan egybeírjuk), ezért aztán az egész magyarázat fals:

[– VIGYÁZZAT! Balgaság következik! –]

"lelkiismeret-furdalás"

Magyarázat:

Két szabályt alkalmaztunk egymás után az alábbi sorrendben:

1. A "lelki" melléknevet és az "ismeret" főnevet különírjuk az alábbi szabály alapján:

A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól, különösen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó. [AkH-107a, OH-107]

2. A "lelki ismeret" főnévi szerkezetet és a "furdalás" főnevet kötőjellel írjuk és az első szerkezetet egybeírjuk (összerántjuk) az alábbi szabály alapján:

Ha egy különírt szókapcsolat ("lelki ismeret") olyan utótagot kap, amely az egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot (a szótagszámtól függetlenül) kötőjellel kapcsoljuk. [AkH-139b, OH-131–132]

[– balgaság vége –]

A dolog érdekessége, hogy ráadásul a végeredmény ugyanaz, csak a magyarázat más...

Na, csak úgy meséltem (óvatosságra intés gyanánt).

2013. júl. 28. 13:34
 12/13 BringaManó ***** válasza:

Gratulálok magamnak, hogy az utóbbi két válaszomat sikerült rossz bejegyzéshez küldeni. :-(((

Hamu, hamu, mea culpa, elnézést.

Küldöm a jó helyre is (bár lehet, hogy ez súlyosbító körülménynek számít...).

2013. júl. 28. 13:44
 13/13 anonim ***** válasza:

BM: speciel a kutyaugatás, szivattyúzúgás stb. esete könnyen gépesíthető, és ezúttal jó megoldást, jó magyarázatot is kapunk. Ezekre jól működik a program. (A sok-sok hiba ellenére azért vannak jól megfogható esetek is. A genitivus obiectivus/subiectivus pölö az!)

[link]

2014. júl. 29. 15:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!