"Kutyaugatás" és "szivattyú zúgás"?
A kutyaugatásban biztos vagyok, hogy egybeírájk, de a szivattyú zúgásban nem vagyok biztos, hogy külön.
Hogy írjuk és mitől függ?
Szivattyúzúgás, egybe. (Mivel 6 szótagnál rövidebb.)
De: szivattyú-zúgásokra.
levegőszivattyú-zúgás
Íme egy példa.
Vagy másik példa itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__463853..
A képzős helyzet itt is. #5: köszönöm a kiegészítést! :)
#3-5-6-nak jelezném, hogy nemcsak a képzó-nemképző miatt vérzett el a *"szivattyú-zúgásokra", hanem ráadásul az csupán kéttagú összetétel, márpedig csak a többszörös összetételeknél kezdünk szótagot számlálni.
(Ugyanezért a
"Szivattyúzúgás, egybe. (Mivel 6 szótagnál rövidebb.)"
válasz is sántít: pl. a szivattyúkuruttyolás is egybeírva lenne, holott több mint hat szótag.)
Sceptic:
"Mivel több szótagból áll mint 6, ezért kötőjellel kell írni. Mivel 2-nél több szóból áll, az sem mindegy, hová teszed a kötőjelet."
Ez így együtt azt sugallja (nekem), mintha kéttagú összetétel esetén is csak hat szótagig írnánk egybe. Pedig nem, a paradicsomsaláta is egybeírandó, meg az alumíniummegmunkálás is.
Csak a legalább háromtagú összetételek esetén kell elkezdeni szótagot számlálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!