Hogy lehet, hogy valaki intelligens, több nyelvet beszél, de nem tud irni, fogalmazni?
Lehet, hogy nem jó topic... igazából az agyműködéssel kapcsolatos. Azt nem értem, hogy hogy van az, hogy intelligens, több nyelven beszélő emberek nem tudnak irni normálisan... vesszők rossz helyen, felesleges szóközök, félregépelések, szavak nem pontosan jelentésleíróan vannak meg, felcserélések (pl "vette már el a kedved a pincérkedéstől ez a sok hülye" helyett "elvette a kedvedet a pincérkedéstől már ez a sok hülye")
Ezt nemértem. Van még valamilyen anomália az agyműködésben?
a zárójeleset úgy gondoltam, hogy felcseréli a szavakat, és kicsit más jelentéssel adja át :)
de amúgy amit leirtok, azt azért vissza is olvassátok, nem? Tehát beszédben nem úgy mondtátok volna ki. Ezért nem értem, miért vannak néha ilyen megfogalmazásbeli dolgok...
Attól, hogy valaki több nyelvet beszél, még nem lesz intelligens. Ha tényleg intelligens, és nem tud teljesen(!) helyesen írni, akkor ez van, nem lehet mindenki tökéletes, sőt, a helyesírás sem lehet az. Ha tényleg nagyon rossz, az már baj, meg kellene tanulnia, mert az életben ez egy alapvető elvárás. A félregépelések nem tudom, hol jönnek a képbe, a gépírást egy hülye is meg tudja tanulni, végképp nincs köze az intelligenciához. Sőt, gyakorlat kérdése még a fogalmazás is valamilyen szinten.
"szavak nem pontosan jelentésleíróan vannak meg"
Ez alatt nem tudom, mit értesz.
"szavak nem pontosan jelentésleíróan vannak meg"
Gyakori hiba manapság. Valamit mondani akar az illető, de nem a megfelelő jelentésárnyalatú szót használja rá.
(Hülye példa következik, de valami ilyesmiről van szó:
leírt: a tenger vize kék volt.
amit mondani akar: a tenger vizer azúrkék volt.
Megfigyelhető, hogy a két mondat ugyanarról szól, ám mégis többlettartalommal bír a második.)
A hiba gyakorisága abból adódik, hogy az írott és elektronikus sajtóban is össze-vissza beszélnek hülyeségeket. Nem a megfelelőszót használják sok esetben.
Előzőhöz kiegészítés:
Valóban, a beszélt nyelv nem azonos azzal, amit az ember le is tud írni. Az írott nyelv nehezebb, mert ott követni kell a szabályokat, míg szóban sok megkötés nincs jelen (pl.: nem kell kitenni a vesszőt... - valójában ez sem igazán jó példa, mert a vessző helyét a hangsúly megváltoztatásával jelezzük, csak a szemléltetés kedvéért írtam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!