Tavaj vagy Tavaly? Hogy írják?
zsazska1!
"volt idő, amikor a muszáj szót muszály-nak írták. Nem tudom megmondani most pontosan, melyik évtől volt a változás"
Hogy valóban volt-e, amikor a muszáj ly volt, azt nem tudom (bár őszintén szólva erősen kétlem...), de hogy az 1954-ben kiadott szabályzat óta pontos j-vel van, az biztos (itt van a kezemben :-).
(Bocsánat, nem 68-as, hanem 1938-as az hetedik, javított és bővített kiadás, amiről írtam.)
Teljesen valószínűtlen, hogy a muszáj valaha is ly-nal lett volna írandó "hivatalosan".
Az viszont könnyen lehet, hogy valaki úgy tanította (akár tanár, akár szülő), hiszen sokan tudják rosszul (és ez alól a tanárok sem kivételek, legfeljebb köztük kisebb arányban vannak a rosszul tudók).
(Megkérdezhetem, hogy kb. melyik évtizedről beszélünk?...)
Látom, hogy már lejárt témakör, de hátha a később idelátogató emberek javulására szolgál a hozzászólásom:
a muszáj szó a német "muss sein" kifejezésből származik, és azért írjuk "j"-vel, mert "i" betű adja ezt a hangot a németben.
Tehát csak hibásan írják "ly"-nal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!