Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ha nagyon, de nagyon rosz...

Ha nagyon, de nagyon rosz helyesíró vagyok?

Figyelt kérdés
Mit tudok kezdeni így felnőtt fejjel,hogy javuljon?Meg szókincs bővülés se ártana.
2013. jún. 22. 15:36
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Olvass sok könyvet.
2013. jún. 22. 15:39
 2/20 A kérdező kommentje:

Az internetet fából?

Próbáltam már,de hamar megfájdulnak a szemeim...

2013. jún. 22. 15:41
 3/20 anonim ***** válasza:
80%

1. Olvass sokat úgy, hogy tudatosan figyelsz a leírott szavak helyesírására. Ehhez igényes műveket ajánlok, szépirodalmat, ifjúsági könyveket, nem pletykamagazinokat.

2. Szerezz be általános iskolai nyelvtan könyveket; kezdd az elején (2. osztály), vedd át a helyesírással kapcsolatos leckéket, és gyakorolj. Minden lecke után kérj meg valakit, hogy mondjon neked tollbamondást; ezt ellenőrizd és javítsd.

3. Használd a füledet. A kérdésedben a "rossz" szót hallhatóan hosszú sz-szel mondjuk, te mégis röviddel írtad. Ezt bizonyára a helyesírás-ellenőrző program is aláhúzta piros hullámvonallal. (Ezek a programok nem túl jók, de az ilyen alapvető hibáknál igen.)

A hangok hosszúságának megfigyelése többnyire segít a helyesírásban, a kivételeket meg kell tanulni.

4. Az olvasmányaidról írhatsz (pl. részenként) rövid tartalmat, fogalmazást, amelyben használod az újonnan megismert, ritkább szavakat; így ezek könnyebben beépülnek legalább a passzív szókincsedbe. Vagy akár egy-egy mondatot is írhatsz ezekkel a szavakkal; idegen nyelv tanulásakor is jobban rögzül egy-egy új szó, ha nem csak bemagoljuk, hanem mondatban használjuk.

2013. jún. 22. 15:46
 4/20 A kérdező kommentje:
z ellenőrző program nem jó,mert nem magyar böngészőm van...Mindent aláhúz.
2013. jún. 22. 15:50
 5/20 supra01 ***** válasza:
Te most megoldást, vagy kifogásokat keresel?
2013. jún. 22. 15:57
 6/20 A kérdező kommentje:

Megoldást...De nem csak úgy vagyok így.

Csak a szemfáradás,meg a nem magyar böngésző,csak ezek vannak "útban".

2013. jún. 22. 15:59
 7/20 anonim válasza:
KÖNYVET olvass ne monitort.
2013. jún. 22. 16:45
 8/20 anonim ***** válasza:
Állítsd át a böngésződben a nyelvet magyarra.
2013. jún. 22. 16:54
 9/20 A kérdező kommentje:
A monitor nem bántja a szemem érdekes módon...Szerintem le kéne töltenem egy magyar verziót a böngészőből,mert ezen hiába állítom át,nem változik...Akkor csakis a könyv.Értem.
2013. jún. 22. 16:58
 10/20 anonim ***** válasza:
Tudnál mutatni mintaszöveget? Az itteni beírásaidban alig találni hibát.
2013. jún. 22. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!