Ha nagyon, de nagyon rosz helyesíró vagyok?
Az internetet fából?
Próbáltam már,de hamar megfájdulnak a szemeim...
1. Olvass sokat úgy, hogy tudatosan figyelsz a leírott szavak helyesírására. Ehhez igényes műveket ajánlok, szépirodalmat, ifjúsági könyveket, nem pletykamagazinokat.
2. Szerezz be általános iskolai nyelvtan könyveket; kezdd az elején (2. osztály), vedd át a helyesírással kapcsolatos leckéket, és gyakorolj. Minden lecke után kérj meg valakit, hogy mondjon neked tollbamondást; ezt ellenőrizd és javítsd.
3. Használd a füledet. A kérdésedben a "rossz" szót hallhatóan hosszú sz-szel mondjuk, te mégis röviddel írtad. Ezt bizonyára a helyesírás-ellenőrző program is aláhúzta piros hullámvonallal. (Ezek a programok nem túl jók, de az ilyen alapvető hibáknál igen.)
A hangok hosszúságának megfigyelése többnyire segít a helyesírásban, a kivételeket meg kell tanulni.
4. Az olvasmányaidról írhatsz (pl. részenként) rövid tartalmat, fogalmazást, amelyben használod az újonnan megismert, ritkább szavakat; így ezek könnyebben beépülnek legalább a passzív szókincsedbe. Vagy akár egy-egy mondatot is írhatsz ezekkel a szavakkal; idegen nyelv tanulásakor is jobban rögzül egy-egy új szó, ha nem csak bemagoljuk, hanem mondatban használjuk.
Megoldást...De nem csak úgy vagyok így.
Csak a szemfáradás,meg a nem magyar böngésző,csak ezek vannak "útban".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!