Rendben van nyelvtani szempontból az alábbi mondat? Ők olyan személyek, akiket örülünk, hogy megismerhettünk.
Nem az érdekel, hogy hogyan lehetne ezt szerencsésebben megfogalmazni, hanem az, hogy ez rendben van-e.
Amennyibenen helyes, akkor az "akiket örültünk" mellé milyen utalószót lehetne tenni az utolsó tagmondatra vonatkozólag?
Még egy kérdésem akkor lenni. Konkrét példa lesz.
Pl: Ez egy olyan test, amelyről feltételezem, hogy a vízben el fog süllyedni.
Ilyen esetben az "el fog süllyedni" nem minősül igei állítmánynak?
Mert mondjuk ha igen, akkor az utolsó állításod nem igaz.
Viszont abban lehet valami, hogy az NEM jó, ha valamely tagmondat föléredelt tagmondatának igei állítmánya kerül a mondat végére.
(Nem vagyok nyelvész, a pontos fogalmakkal nem vagyok minden esetben tisztában, de alapvetően a nyelvi összefüggések érdekelnek, hiszen azok ismerete nélkül a gondolataink pontos megfogalmazására sem vagyunk képesek minden esetben.)
A nyakatekertnek ítélt nem bánjuk-os meg örülünk-ös mondataidban az okozza a döccenést, hogy az összetett mondat főmondata kerül a végére, a mellékmondat pedig elé. Ebben a süllyedős példában viszont ez a végén egy tárgyi alárendelő mellékmondat a főmondat után és sokkal természetesebbnek hat. Ugyanolyan egyszerű, mint mondjuk az, hogy:Azt kérdezte (mit? főmondat), merre járt(válasz a "mit" kérdésre, mellékmondat). Úgyhogy nem önmagában az a baj vele, hogy az ige van a végén. A te példádban: azt nem bánjuk - ez a főmondat a legvégén, mit? hogy nem kell csodálnunk: ez mellékmondat, de előtte van. Nem kell csodálnunk, hogy nem bánjuk - így jobban gördül, de az eredeti mondat hosszabb. A másik ugyanilyen szerkezetű.
(Nem veled szoktam angol ügyben eszmét cserélni?)
Nem. Angollal kapcsolatban sosem tettem fel kérdést.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!