Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért használják az "eegen"-t?

Miért használják az "eegen"-t?

Figyelt kérdés

Már több novellában, vagy regényben láttam az eegen szót.

Pl.: - Eegen. Amint hallom, Chicagóban azt hiszik...

Miért írják így, mi értelme? Gondolom, az igen helyett van.

2013. jún. 8. 16:15
 1/5 anonim válasza:
50%
Szerintem ez tájszó, az író ezzel akarja különlegesebbé tenni a karaktert. Ahhoz hasonló, mint a volt-vót szavak. Ennyi az értelme. Nem kell semmi nagy dologra gondolni. :)
2013. jún. 8. 16:25
 2/5 anonim ***** válasza:
Nem két E-vel kéne írni tudomásom szerint. Igen, jól gondolod; az igen egy tájszólása :)
2013. jún. 8. 21:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Amolyan szlenges, rágógumit rágó "igen" akarna lenni az eegen vagy egen... Olyasmi, mint az amerikai "yeah" a yes helyett. Vagy mint a francia "váj" az "oui" helyett.

Nem hiszem, hogy tájszóként használják az írók, inkább olyan külvárosias, "oda se figyelő" jassz kifejezésként.

Sokszor olvastam én is ilyesmit, főleg ócska kis detektívek szájából...

2013. jún. 9. 21:05
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Biztosan nem tájszó, de szerintem (tudom, itt ennek nem lenne helye) nem is szleng. Töltelékszó, s magam olyankor szoktam, használni (ritkán), amikor nem igazán értek egyet a beszélgető partneremmel. Öntudatlanul ezzel jelzem, hogy amit mond, azon elgondolkodom (ezért nyúlik így el az igen), s más véleményre jutok.

- A tótok mind műveletlenek – mondja Péter.

– Eegen, de a magyarok mind tanult emberek. Igaz?

2013. jún. 9. 23:19
 5/5 anonim válasza:
Én már teljesen hozzászoktam, most olvasok régi krimiket és meglátom hogy "Egen". nagyon tetszik :D
2013. jún. 16. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!