Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Manapság miért használják...

Manapság miért használják egyre gyakrabban az "ettől, attól" szavakat az "ennél annál" helyett, vagy a "tőlem" szót "nálam" helyett?

Figyelt kérdés

Például: "Peti idősebb tőlem 4 évvel."

Abszolút nem kötekedésből kérdezem, csak manapság többször olvasom ezeket a szavakat hasonló mondatokban, és nem tudom, hogy hogyan reagáljak. Mostanában ez vált elfogadottá, vagy valami nyelvújításon mentünk át amiről nem tudok?

2013. máj. 20. 17:36
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Szóval, a legtöbb ember boldogan és békében le tudja élni az életét anélkül, hogy tudná, mi is az. :D"

Azt hiszem, én is maradok ennél a változatnál, mivel további átgondolás után már kapisgálom, de nem szeretnék ennél mélyebben belemerülni. Azért köszi, Begler. :)

A példamondatokat én speciel a <"hozzám"/"hozzá" (viszonyítva)> szókapcsolattal mondanám, de értem, mit akartál kifejezni.

[Akik nem értették, azoknak további jó töprengést. :D ]

2013. jún. 5. 20:15
 12/14 anonim válasza:
60%
Falusi szleng.
2013. jún. 21. 12:08
 13/14 anonim ***** válasza:

"A "tőlem" azt jelenti, hogy én vagyok az oka."

Tőlem 5 méterre áll egy kutya.

A tőlem helyére nem tudom behelyettesíteni, hogy "miattam". Most akkor a példamondatom egy nagy baromság, kedves 80%-os?

Kérdésre reagálván: természetesen mindkettő helyes, még ha ezt nehezére is eshet valakinek elfogadni.

2013. jún. 26. 05:31
 14/14 anonim ***** válasza:

Ebben az esetben helyes, amit írtál.

A másik esetben viszont légy szíves, különböztesd meg a "tőlem jobb" = nálam jobb, és a

"tőlem jobb" = tőlem lett jobb esetet!

Ha lehetséges, ne rongáljuk a nyelvet. A tájszólás az más, de ez itt az értelem rovására megy.

2013. jún. 26. 08:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!