Pokolt vagy Poklot? Hogyan kell írni?
Figyelt kérdés
2013. máj. 12. 20:12
11/17 anonim válasza:
Nem helytelen a "pokolt" forma, de a "poklot" az általánosan használt alak.
12/17 anonim válasza:
Van olyan vezetéknév, hogy Pokol. Például én ismertem egy Pokol Béla nevezetűt. Ha valakitől tudakozodtam felőle, nem azt kérdeztem, hogy láttad-e a poklot, hanem azt: "láttad Pokolt?"
Ha a mitológiai helyről, vagy átvitt értelemben vett fájdalomról (másnaposság) van szó, ez a helyes: poklot. De ha tulajdonnév, akkor Pokolt. Pl. egy vendéglátóhely neve is lehet "Égő Pokol". De van egy valóban létező tulajdonnév: Pokol sziget. Ha elhagyjuk a sziget szót, akkor nem tehetjük így tárgyesetbe: poklot, mert az a sziget nem pokol, hanem Pokol.
13/17 anonim válasza:
Pokol Bélához hasonló a Cukor János esete is:
Keresem telefonon Cukort, de kérek még egy cukrot a kávémba.
15/17 A kérdező kommentje:
Az alvilágra gondoltam ha számít valamit.
2013. máj. 19. 08:16
16/17 anonim válasza:
Mint a válaszokból láthattad, számít. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!