Sűrjebben helyes vagy Sűrűbben? BUNKÓKRA NEM VAGYOK KÍVÁNCSI!
Jól írja az első.
Kedves kérdező. Ha nem vagy benne biztos hogy melyik a helyes, akkor kérj meg valakit hogy mondja ki hangosan az adott szavakat.
"Sűrjebben"
"Sűrűbben"
Hallásra is észre lehet venni hogy melyik a jó szó..
Itt a sűrjebben nem jó, sehol nem használják ezt a szót ilyen formában.
Ezt a sűrjebbent még soha nem hallottam.
Természetesen a sűrűbben a helyes.
tegnap 22:10-nek
Képzeld hogy sokat láttam a világból. Nem a tájszólásról van szó, az teljesen más tészta. A sűrjebben nem tájszólás. Így kiejtve is borzalmas, szinte bántja az ember fülét.
Itt nem arról van szó hogy milyen tájszólással ejtünk ki szavakat...Hanem arról van szó hogyan kell egy szót helyesen leírni és kiejteni. 45 évesen életemben nem hallottam azt a szót hogy sűrjebben.
kérdező:
Mi viszont kíváncsiak vagyunk rájuk, ezért mindig elolvassuk a kérdéseiket, és válaszolunk Nektek.
Na, figyeljetek, okosok! Különösen, aki azt írja, hogy soha, sehol, emmiféle kontextusban, és természetesen nem helyes, és az életemben soha, stb.
A leesett állakat tessék visszaigazítani.
Tudom, hogy ezzel azon nem segítettem, aki azt mondja, hogy nem helyes, hallásra is rossz stb., de talán legalább azoknak sikerült csiszolni a világképén, akiknek eddig csak az volt a "fogyatékosságuk", hogy még soha nem hallották/látták ezt a szót, és ezért nem tudták elképzelni.
A #8-as delikvensnek pedig:
Félreértesz valamit, ha a "tájszólás" nálad csak azt jelenti, hogy másképpen ejtenek szavakat, hangokat. Az az akcentus, ha nem tévedek (bár nem vagyok szakember – de ahogy nézem, ezzel itt nem vagyok egyedül, és vannak fokozatok... :-).
A tájszólás (=nyelvjárás) az bizony magában foglalja azt is, hogy a "megszokott" szavaknak kicsit más formája van, meg azt is, ha egészen más szót használnak egy-egy területen az általunk megszokottak helyett, akár olyat is, amelyet mi még az életben soha, sehol, semmilyen köntextusban nem hallottunk (ad absurdum még a fülünket is bántja)...
Visszatérve Robertóhoz:
Mind a kettő "helyes" lehet, függően attól, hogy miyen célból akarod használni, milyen szövegkörnyezetben, milyen körülmények között. Szemmel láthatóan mindkettő szó létezik, és ugyanazt jelentik.
Ha neked a sűrjebben-re áll rá a nyelved, akkor használhatod nyugodtan. (Egy viszonylag komoly ellenérv lehet, ha pl. kisiskolás vagy, és kinevetnek érte a társaid, és ez bánt téged... Akkor pl. kár ezzel szívatni magad.)
Ha mástól hallottad a sűrjebbent, és épp te volnál ellene, akkor pedig lebeszénélek erről: ne bántsd az illetőt, van ilyen szó, nem szól ellene semmi, neked sem esne jól, ha kiröhögnének.
Szép napot mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!