Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kérezkedik, kéredzkedik, hogy...

Kérezkedik, kéredzkedik, hogy helyes?

Figyelt kérdés

#helyesírás #kérezkedik #kéredzkedik
2013. ápr. 30. 17:34
 1/6 anonim ***** válasza:
53%

A köznyelvben a 2. a helyes.

"Köznyelvi és elterjedt forma a kéredzkedik (dz-vel), nyelvjárási a kéretőzik."

[link]

"A Magyar értelmező kéziszótár a “kéredzik” címszóval szerepelteti a kifejezést, és a “kérezkedik”, “kéredzkedik” alakot is országosan ismert népi változatnak minősíti. Ez inkább használatos a televízióban. A “kéretőzni” még inkább nyelvjárási alak, csak tájszótárakban szerepel."

[link]

2013. ápr. 30. 17:41
 2/6 anonim ***** válasza:
50%

Jó, akkor azt kell mondani, hogy kéredzek?

Ez a helyes?

Én azt tudom, hogy ebben a formában még soha nem használtam.

Ha a gyerekem hozzám akart jönni, akkor az ölembe kéredzkedett, ha el akart menni az osztálytársához, akkor pedig elkéretőzött.

Azt kellene helyette mondani, hogy elkéredzett?

Most olvasom, hogy internetes keresőben rengeteg találat van a kéredzkedik formára.

Tehát győzött a kéredzkedik?

2013. máj. 5. 21:35
 3/6 anonim ***** válasza:
35%

A kéredzkedik a _köznyelvi_ és egyben a legelterjedtebb forma. Én amúgy is ezt használom, tehát nem okoz gondot, maradok is ennél.

Aki viszont valamelyik tájnyelvi alakot használja, az sem probléma.

Az meg furcsa, hogy ti kétféleképpen használjátok. :O

Nekem akár ölbe, akár máshova _kéredzkedésről_ van szó, ugyanaz. (Pest megye)

2013. máj. 6. 15:26
 4/6 anonim ***** válasza:

Ági

Szia Berta! :)

Érdekes, eddig nem tűnt fel nekem sem, hogy kétféle módon használom ugyanazt a jelentést.

Most, hogy így belegondolok, iskolában is kéretőzni szoktunk, ha ki kellett valakinek mennie.

De a tanár sem szólt, neki is természetes volt, hogy így mondjuk.

Kéredzkedni formában talán a barátnőmtől hallottam először, akkor azt gondoltam, hogy milyen "úriasan" beszél. :)

2013. máj. 7. 00:56
 5/6 anonim ***** válasza:
0%

:DDD

Ez érdekes... Szia, Ági :)

2013. máj. 7. 22:35
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem tudom honnan jött a 2. válaszolónak a "kéredzek" de elég viccesen hangzik :)

Gondolom, azóta sikerül már rájönni, hogy "kéredzkedek" a szó, amit keresett.

Egyébként ahogy én szoktam a szavak helyességét vizsgálni: első körben megnézem nyomtatott és online helyesírási szótárakban és fórumokon, utána pedig a potenciális (és !a magyar helyesírás szabályainak megfelelően helyes!) jelöltek közül kiválasztom azt/azokat, amelyeket egy adott mondatba behelyettesítve és az megvizsgálva én úgy érzem, hogy ha nekem így mondják, akkor megértem és "nem hagy rossz ízt a számban, fülemben és a szememben" ha ezt mondom, hallom vagy olvasom.

2018. szept. 19. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!