Igaz az, hogy a "mint" szócska elé csak akkor kell vessző, ha összehasonlító értelemben szerepel a mondatban?
Tehát például:
Olyan volt a teknős páncélja, mint egy öreg kalap.
Itt viszont nem kell:
Én is megtettem mint te.
Itt nincs egymáshoz hasonlítás... Tehát nem is kell elé vessző?
Mert ha így van, akkor ezt nagyon sok helyen rosszul használják, nem?
Julianna 5-ös hozzászólásával kapcsolatban
A közbevetéses kiegészítésed helyes, de az általad említett változatban kizárólag az értelmező közbevetés miatt tesszük ki a vesszőt (ráadásul párban). Az általam említett mondat ezek nélkül is teljes mértékben helyes.
„Nekem mint katonának kötelességem meghalni a hazáért.”
„Nekem, mint katonának, kötelességem meghalni a hazáért.”
Mindkettő helyes, ugyanazt jelenti, de van egy árnyalatnyi jelentéskülönbség köztük: a másodiknál nyomatékot kap a vesszők közé ékelt rész.
"Julianna, tehát arra gondolsz, hogy van, ahol kell vessző a "mint" elé, de nem is az összehasonlító értelem miatt, hanem mert például egy másik mondatot vezet be, és akkor egy másik szabály érvényesül, ami miatt ugyanúgy vesszőt kell tenni?"
Igen, erre gondoltam, de közben mások is elmagyarázták helyettem...
"Berta, nem tudom, hogy mindent jól írtál-e, de az biztos, hogy sok példát hoztál, ami jó, viszont egyiknél sem magyaráztál... Vagy szűrjem le magamnak? Rávezetéses módszer? :) "
Nem, hanem megfigyeltetős. :D
Gondoltam, mivel már a két lehetőség és a köztük fennálló különbség tisztázódott, hát csak fel kellene ismerni ezeket a példamondatokban. ;)
És mint azóta kiderült, nem írtam jól mindent; köszönet BM-nek mint Korr-Rektor úr önkéntes helyettesének a javításért. :)
[Most is direkt írtam két mintet is. :) ]
Sejtettem egyébként, hogy lehet hiba; mert tényleg hezitáltam, hogy abban a mondatban vajon kell-e a vessző. Derengett ugyan, hogy nem kell; de nem voltam biztos magamban, és lusta voltam utánanézni... :(((
Pedig tudok példákat is a fokozó szerepre:
Több mint testőr (filmcím)
Több mint ács (könyvcím)
És még egy különbség is rémlik:
Ezer oldal több, mint ötszáz.
Több mint ezer oldalas a kedvenc könyvem.
[Aztán ha esetleg megint elszúrtam, Be.Quick Man majd kijavít. :) ]
Tehát akkor: mondatonként ezeket kellene észrevenned (most már javítom is magam):
1. összehasonlítás: ma - az elmúlt napokban
2. összehasonlítás: ott - itt
3. összehasonlítás: enyém - tiéd
4. összehasonlítás: ma - általában
5. összehasonlítás: olvasgatni - írni
6. összehasonlítás: holnap - ma
7. összehasonlítás: saját kérdés - többi kérdés
8. -ként értelem: "mint házigazda", azaz házigazdaként
9. fokozó szerep: több mint két napja [szigorúan vessző nélkül! :)]
10. -ként értelem: "mint párbajellenfél", azaz párbajellenfélként
Üdv mindenkinek. :)
@"hezitáltam, hogy abban a mondatban vajon kell-e a vessző"
Hogy egy klasszikuszt idézzek:
"pontosan azért tanulsz többek között helyesírási szabályokat is, hogy máshol ne legyen ezzel problémád"... :-P
Na, tessék: már meg klasszikus is lettem. :)))
BringaManó, gyanús vagy te nekem: a napokban bukkantál fel a kategóriában, csaknem BM vagy új regisztrációval? ;)
Berta, hová lett közismert éleslátásod?
Bennem fel sem merülr, hogy Bringa Manó nem BM-el azonos... De mi kezdtük, a sok "Buksi Manó", "Bunkó Mókus", "Beépített Micsodais?" megszólításokkal, nem?
Gratula a keresztelődhöz, Biciklis Mikulás! A pezsgőt mikor isszuk?
:)))
Úgy látszik, nekem nem elég egy válasz az éleslátáshoz, mint neked, mert Bűvész Művész csak a másodiknál lett gyanús...
A Buksi Manó és a Bunkó Mókus nemhogy nincs feljegyezve a listámon, de még csak nem is emlékszem rájuk. :O
Ami biztos:
A Beépített Manus volt az első, méghozzá tőled; ebből is látszik, hogy már akkor is te kapcsoltál először. ;)
Ő meg lefordította angolra: Built-in Man.
Későbbi saját névadása: B.eleköt M.indenbe.
A te szülötted volt még a Buksi Mókus és a B(ennszülött) M(aláj).
Az enyém pedig a Beszólogatós Muksó, a Be.quick Man és a Bőbeszédű Menyecske.
De hát egyik sem tetszett neki, még a sajátjai sem... :O
No, majd akkor próbálkozunk még, hátha... :D
Lehet, hogy valamelyik jól fog jönni, ha a BringaManót is megunja. :P
Bár szerintem már így is simán megnyerhetné a "Gyűjts ugyanazzal a regisztrációval minél több nicket!" versenyt; már ha lenne ilyen. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!