Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Igaz az, hogy a "mint" szócska...

Igaz az, hogy a "mint" szócska elé csak akkor kell vessző, ha összehasonlító értelemben szerepel a mondatban?

Figyelt kérdés

Tehát például:

Olyan volt a teknős páncélja, mint egy öreg kalap.

Itt viszont nem kell:

Én is megtettem mint te.

Itt nincs egymáshoz hasonlítás... Tehát nem is kell elé vessző?

Mert ha így van, akkor ezt nagyon sok helyen rosszul használják, nem?

2013. jan. 21. 10:37
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
87%

"Én is megtettem mint te."

De igen, itt is kell a vessző. Én is megtettem, (ugyanúgy, ahogy) te!

Itt azonban nem kell: Mint a mókus fenn a fán...

2013. jan. 21. 12:12
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Én is megtettem úgy, mint te.

Vagyis van utalószó az alárendelt tagmondatra, és kötőszó is, mert alárendelő összetett mondat. Csak az utalószó rejtett.

2013. jan. 21. 12:32
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Ha a -ként értelemben szerepel, akkor nem kell vessző. „Nekem mint katonának kötelességem meghalni a hazáért”; „Sikerült bejutnom, de nem mint turista”; „Becsüllek, de nem mint embert, hanem mint főnököt”; stb.
2013. jan. 21. 12:35
 4/19 A kérdező kommentje:

Igen, ilyesmire gondoltam, mint írod hármas válaszoló, hogy "ként" értelemben.

Lehet hogy aztán az én hozott példám is rossz volt, de értettétek ti, hogy mire gondolok! :)

Köszönöm az eddigi válaszaitokat!

2013. jan. 21. 12:38
 5/19 anonim ***** válasza:
74%

"Nekem mint katonának kötelességem meghalni a hazáért”; „Sikerült bejutnom, de nem mint turista”; „Becsüllek, de nem mint embert, hanem mint főnököt”; stb.

A második és a harmadik mondatban valóban nem kell a vessző.

Az első példa szerintem nem jó, itt a mondaton belül egy második, magyarázó mellékméndat szerepel: "Nekem, mint katonának, kötelességem..." Akár így is lehetne mondani:

Nekem, aki katona vagyok, kötelességem... Vagy: Nekem kötelességem, mert katona vagyok stb.

@ Berta, én is odagondoltam, kösz!

2013. jan. 21. 17:12
 6/19 anonim ***** válasza:

A Bertának szóló üzenetet a latinbigyóba kellett volna írnom, elnézést!

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..

Hol jár a eszem???

2013. jan. 21. 17:19
 7/19 anonim ***** válasza:
58%

@ Juli, hol jár az eszed? De tényleg...

Attól még, hogy itt megmutattad, hova kellett volna írnod az üzenetet, én nem fogom látni ott. :D

Még szerencse, hogy benéztem ide is. :)

Bár mindezt inkább a témához kapcsolódva kellett volna leírnom. Lássuk csak...

Juli, ma szórakozottabb vagy, mint az elmúlt napokban. Jobb lett volna a latinos kérdéshez is leírnod az üzenetet, mint csak ide.

De lehet, hogy az én eszem még messzebb jár, mint a tiéd. Úgy érzem, ma nyűgösebb vagyok, mint általában lenni szoktam. Jobban esik csak olvasgatni, mint írni is. Remélhetőleg holnap több energiám lesz, mint ma. Holnap összehozok végre egy kommentet a saját kérdésemhez, mert azt jobban elhanyagoltam, mint a többit. Pedig mint házigazda, illene gyakrabban reagálnom a beérkező válaszokra. Több, mint két napja érkezett oda az utolsó hozzászólás; azt Belemagyarázós Muksó mint párbajellenfél írta.

Remélem, nem írtam tévesen semmit. Ha mégis, Korr-Rektor úr remélhetőleg majd kijavítja. ;)

2013. jan. 21. 18:14
 8/19 A kérdező kommentje:

Berta, nem tudom, hogy mindent jól írtál-e, de az biztos, hogy sok példát hoztál, ami jó, viszont egyiknél sem magyaráztál... Vagy szűrjem le magamnak? Rávezetéses módszer? :)

Julianna, tehát arra gondolsz, hogy van, ahol kell vessző a "mint" elé, de nem is az összehasonlító értelem miatt, hanem mert például egy másik mondatot vezet be, és akkor egy másik szabály érvényesül, ami miatt ugyanúgy vesszőt kell tenni?

2013. jan. 21. 20:39
 9/19 torrent.neked ***** válasza:
100%

gyorsan javítok, hogy KRÚ-t megelőzzem :-)

*"Több, mint két napja érkezett oda az utolsó hozzászólás"

ilyen esetben nincs vessző a mint előtt!

(tehát amikor a "több" nem állítmány, a "több mint" csak fokozó szerepű, nem összehasonlítás)

bm

2013. jan. 21. 23:56
 10/19 torrent.neked ***** válasza:
100%

Nem olyan egyszerű az.

Az OH (326. oldal) alapján tömören:

hasonlító mondat: oké, igen, vessző;

egyéb eset pedig háromféle lehet:

1. módosító értékű tagmondatot vezet be, ilyenkor elválasztjuk valamivel

"Mint már említettem, szép időnk van."

"Holnap – mint köztudott – már nem lesz ilyen szép időnk."

"Mo.-n (mint ismeretes) tél van."

2. "több(,) mint" – lásd előző komment

3. [most jön, amiről beszélünk, és nem is egyértelmű, hogy kell-e vessző, idézem:]

"Ha a mint-es szerkezet a mondatban állapothatározó szerepét tölti be, nem kell vesszővel elválasztani a mondat többi részétől: Péter mint tanár (tanárként) dolgozott az iskolában.

... akkor különítendők el vesszővel, ha közbevetések: Bátyámat, mint tanút, kihallgatták. ...

Ha a mint-tel alkotott szerkezet okhatározói szerepet tölt be a mondatban, a vesszőt mindig ki kell tenni: Bátyámat, mint tanút ('tanú lévén, mivel tanú volt'), később hívták be a tárgyalóterembe."

bm

2013. jan. 22. 00:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!