Igaz az, hogy a "mint" szócska elé csak akkor kell vessző, ha összehasonlító értelemben szerepel a mondatban?
Tehát például:
Olyan volt a teknős páncélja, mint egy öreg kalap.
Itt viszont nem kell:
Én is megtettem mint te.
Itt nincs egymáshoz hasonlítás... Tehát nem is kell elé vessző?
Mert ha így van, akkor ezt nagyon sok helyen rosszul használják, nem?
"Én is megtettem mint te."
De igen, itt is kell a vessző. Én is megtettem, (ugyanúgy, ahogy) te!
Itt azonban nem kell: Mint a mókus fenn a fán...
Én is megtettem úgy, mint te.
Vagyis van utalószó az alárendelt tagmondatra, és kötőszó is, mert alárendelő összetett mondat. Csak az utalószó rejtett.
Igen, ilyesmire gondoltam, mint írod hármas válaszoló, hogy "ként" értelemben.
Lehet hogy aztán az én hozott példám is rossz volt, de értettétek ti, hogy mire gondolok! :)
Köszönöm az eddigi válaszaitokat!
"Nekem mint katonának kötelességem meghalni a hazáért”; „Sikerült bejutnom, de nem mint turista”; „Becsüllek, de nem mint embert, hanem mint főnököt”; stb.
A második és a harmadik mondatban valóban nem kell a vessző.
Az első példa szerintem nem jó, itt a mondaton belül egy második, magyarázó mellékméndat szerepel: "Nekem, mint katonának, kötelességem..." Akár így is lehetne mondani:
Nekem, aki katona vagyok, kötelességem... Vagy: Nekem kötelességem, mert katona vagyok stb.
@ Berta, én is odagondoltam, kösz!
A Bertának szóló üzenetet a latinbigyóba kellett volna írnom, elnézést!
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..
Hol jár a eszem???
@ Juli, hol jár az eszed? De tényleg...
Attól még, hogy itt megmutattad, hova kellett volna írnod az üzenetet, én nem fogom látni ott. :D
Még szerencse, hogy benéztem ide is. :)
Bár mindezt inkább a témához kapcsolódva kellett volna leírnom. Lássuk csak...
Juli, ma szórakozottabb vagy, mint az elmúlt napokban. Jobb lett volna a latinos kérdéshez is leírnod az üzenetet, mint csak ide.
De lehet, hogy az én eszem még messzebb jár, mint a tiéd. Úgy érzem, ma nyűgösebb vagyok, mint általában lenni szoktam. Jobban esik csak olvasgatni, mint írni is. Remélhetőleg holnap több energiám lesz, mint ma. Holnap összehozok végre egy kommentet a saját kérdésemhez, mert azt jobban elhanyagoltam, mint a többit. Pedig mint házigazda, illene gyakrabban reagálnom a beérkező válaszokra. Több, mint két napja érkezett oda az utolsó hozzászólás; azt Belemagyarázós Muksó mint párbajellenfél írta.
Remélem, nem írtam tévesen semmit. Ha mégis, Korr-Rektor úr remélhetőleg majd kijavítja. ;)
Berta, nem tudom, hogy mindent jól írtál-e, de az biztos, hogy sok példát hoztál, ami jó, viszont egyiknél sem magyaráztál... Vagy szűrjem le magamnak? Rávezetéses módszer? :)
Julianna, tehát arra gondolsz, hogy van, ahol kell vessző a "mint" elé, de nem is az összehasonlító értelem miatt, hanem mert például egy másik mondatot vezet be, és akkor egy másik szabály érvényesül, ami miatt ugyanúgy vesszőt kell tenni?
gyorsan javítok, hogy KRÚ-t megelőzzem :-)
*"Több, mint két napja érkezett oda az utolsó hozzászólás"
ilyen esetben nincs vessző a mint előtt!
(tehát amikor a "több" nem állítmány, a "több mint" csak fokozó szerepű, nem összehasonlítás)
bm
Nem olyan egyszerű az.
Az OH (326. oldal) alapján tömören:
hasonlító mondat: oké, igen, vessző;
egyéb eset pedig háromféle lehet:
1. módosító értékű tagmondatot vezet be, ilyenkor elválasztjuk valamivel
"Mint már említettem, szép időnk van."
"Holnap – mint köztudott – már nem lesz ilyen szép időnk."
"Mo.-n (mint ismeretes) tél van."
2. "több(,) mint" – lásd előző komment
3. [most jön, amiről beszélünk, és nem is egyértelmű, hogy kell-e vessző, idézem:]
"Ha a mint-es szerkezet a mondatban állapothatározó szerepét tölti be, nem kell vesszővel elválasztani a mondat többi részétől: Péter mint tanár (tanárként) dolgozott az iskolában.
... akkor különítendők el vesszővel, ha közbevetések: Bátyámat, mint tanút, kihallgatták. ...
Ha a mint-tel alkotott szerkezet okhatározói szerepet tölt be a mondatban, a vesszőt mindig ki kell tenni: Bátyámat, mint tanút ('tanú lévén, mivel tanú volt'), később hívták be a tárgyalóterembe."
bm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!