Meg fogok őrülni ettől, mit tehetnék?
Titeket nem idegesít, hogy releváns összetett szavakat írnak külön?
Pl. bemegyek helyett be megyek, iskolatáska helyett iskola táska stb, ilyenekre gondolok.
Egyrészt az alapvető nyelvtani szabályok be nem tartása irritál, másrészt megzavar és kb. csak akadozva tudom magamban elolvasni, ha értitek, mire gondolok.
Hogy szokjam meg? Vagy hogyan lehet rászólni az illetőkre?
Régebben engem is nagyon idegesített, de valahogy sikerült az idők során hozzászoknom; így most már általában aránylag nyugodt maradok, mert fő az egészség. :)
Javítgatni jellemzően csak akkor szoktam, ha a rossz helyesírás mellé egyéb negatívum is járul, pl. bunkó stílus.
Ma már volt kivétel: helyesírási szempontból elrettentő példaként megmutatom a Tudományok kategória egyik mai kérdését:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Na, az ilyentől például az eszem meg tud állni... :(
Úgyhogy mivel mára már kiéltem az ilyen irányú hajlamaimat, nem javítgatom ki az eddigi válaszokban elkövetett hibákat. :D
-------
@ Vazeratti:
Ezek annyira alapdolgok, hogy még link sem kell hozzájuk; néhány mondatban össze tudom foglalni:
1. Az összetett szavakat egybeírjuk.
2. Az igekötős igék helyesírására vonatkozó szabályok:
2. 1 Az igekötő az igével egybeírandó, ha előtte áll, és különírandó, ha utána. Pl. Azért ÍROM LE a szabályt, hogy MEGTANULD.
2. 2 Ha az igekötő és az ige közé beékelődik egy másik szó, akkor mindhármat külön írjuk le. Pl. Ma ÁT FOGJUK ISMÉTELNI az igekötők helyesírásáról tanultakat. Mielőbb MEG KELL TANULNOD minden szabályt.
A leggyakoribb beékelődő szavak: fog, lesz, kell, lehet, szabad, tud, bír.
Üdv. :)
Három lehetőséged van.
1. Nem foglalkozol vele (a legegyszerűbb és legrosszabb)
2. Mindenkit kijavítasz, esetleg elmagyarázod, miért (kissé fárasztó, unalmas, nincs sok eredménye).
3. Keresel hasonló gondolkodású társakat, és együtt rákényszerítjük a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket (a legfárasztóbb, soká tart, de biztos az eredmény).
"Vazeratti válasza:
Engem az zavar, hogy régen volt amikor ezt tanították és én sem tudom mikor mit kell egybe-külön írni. Annyira még nem zavar, hogy utána is keressek, de ha mondanátok egy linket ahol kompaktan összefoglalják, akkor azt elolvasnám :)"
Vazeratti válasza:
Engem az zavar, hogy régen volt amikor ezt tanították és én sem tudom mikor mit kell egybe-külön írni. Annyira még nem zavar, hogy utána is keressek, de ha mondanátok egy linket ahol kompaktan összefoglalják, akkor azt elolvasnám :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__jatekok__3897051-h..
Na én ezen készültem ki
Vitán felül az a kérdés is iszonyatos: 1 mondat = 9 szó --> 5 hiba.
De a "rekordot" egyelőre még mindig az a kérdés tartja, amit én linkeltem a 11. sz. alatt: 4 mondat = 48 szó --> 30+ hiba.
És itt van a következő "gyöngyszem":
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..
Mégiscsak meg kellene már alakítanunk azt a helyesírási kommandót szerintem... :)
Wow, két új kommandósjelölt. :)))
Még csak az ötlet szintjén merült fel egy csoport létrehozása, semmi konkrétum nincs; jelenleg néhányan abszolút szervezetlenül javítgatunk időnként az utunkba akadó kérdéseknél.
Én ma délelőtt már két helyen is kiéltem magam. :D
Ha összejönne egy magasabb létszámú csapat, akkor tényleg meg lehetne szervezni valahogy a "munkát".
Az elmúlt hetekben már gondolkodtam egy erősebb szerveződésen, bár inkább közösségépítés okán; csoportos levelezőlista vagy blog formájában. De akár egy Facebook-profilt is létre lehetne hozni, mint pl. ez:
Tavaly januárban pedig megszületett egy offline akció ötlete is (Helyesírástroll Mozgalom néven), de a kezdeti lelkesedés után hamar kihűlt a dolog. Azért ha kértek linket, megmutatom; hátha egyszer még lesz belőle valami. :)
Ez pedig egy ma esti kérdés, de nem helyesírási hibák, hanem a poén miatt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
Plusz valaki segíthetne a kérdezőnek, aki jó geometriából. :)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!