Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írják helyesen, azt hogy...

Hogy írják helyesen, azt hogy "textilosztály-vezető helyettes"?

Figyelt kérdés

2012. dec. 20. 10:50
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
59%

Ha ez valóban többszörösen összetett szó, akkor szerintem ez tipikusan az az eset, amelyre az Akh. azt javasolja, hogy ha lehet, kerüljük el, inkább írjuk körül. :)

De szerintem nem az. Ugyanis az osztályvezető összetett szó, de az osztályvezető helyettes nem az, és a textil osztály sem. Ha tévedek, remélhetőleg valaki kijavít majd. :)

Tehát én így írnám: a textil osztály vezetőjének helyettese.

2012. dec. 20. 11:04
 2/28 anonim ***** válasza:
100%

textilosztályvezető-helyettes

Esetleg még a textilosztály-vezetőhelyettes is elfogadható, hiszen csak leheletnyivel tér el a jelentése. Az első változat ugyebár a textilosztály-vezető helyettesét, a másik a textilosztálynak a vezetőhelyettesét jelenti.

De ahogy Berta is írta, a kilométer hosszú szóösszetételeket jobb feloldani. Persze ha nem lehet, még mindig jobb helyesen, de „csúnyán” leírni, mint helytelenül.

2012. dec. 20. 22:16
 3/28 anonim ***** válasza:
59%

Ahh... Hát akkor most alaposan mellényúltam. :(

Köszönöm a javítást, Korr-Rektor úr. :)

2012. dec. 20. 22:38
 4/28 A kérdező kommentje:

A "textilosztályvezető-helyettes" -ben az nem jelent problémát, hogy több, mint hat szótag az első rész?

2012. dec. 21. 08:11
 5/28 anonim ***** válasza:

Én az osztályvezető-helyettest mindenképpen kötőjelessel írnám, szerintem így kellene írni:

textil osztály ellentétben a textiliparral.

textil osztályvezető

textil osztályvezető-helyettes

szárazáru osztályvezető-helyettes

vegyiáru osztályvezető-helyettes

háztartási osztályvezető-helyettes

Ha a többit különírjuk, akkor a textil osztályt miért írnánk egybe? Azért, mert egy kicsit rövidebb?

Ági

Szerintem magát a textil osztályt sem írjuk egybe.

2012. dec. 21. 11:14
 6/28 anonim ***** válasza:
A köznévi összetételeknél csak egy kötőjelet használunk (kivéve az olyan speciális eseteket, mint pl. a C-vitamin-hiány), és azt az egyet a leglazább kapcsolódási ponton tesszük ki. Ilyenkor nem számít, ha a kötőjel előtti vagy utáni rész többszörösen összetett szó és több mint hat szótagból áll.
2012. dec. 22. 00:57
 7/28 anonim ***** válasza:

Szerintem a textilosztály azért egybeírandó, mert jelentéssűrítő összetétel: textileket kínáló osztály. Hasonlóképp: ruhaosztály, halpult, húspult, szárazáru-osztály stb.

(Sőt, még birtokos összetételt is bele lehet magyarázni: textilek osztálya.)

2012. dec. 22. 01:01
 8/28 torrent.neked ***** válasza:

Megfejtés: textilosztályvezető-helyettes.

"nem jelent problémát, hogy több, mint hat szótag az első rész": Nem.

"Ha a többit különírjuk, akkor a textil osztályt miért írnánk egybe? Azért, mert egy kicsit rövidebb?":

Ki mondta, hogy a többit különírjuk?...

"Szerintem magát a textil osztályt sem írjuk egybe.":

Na itt kezdődnek a bajok.

"szárazáru-osztály":

Miért a szárazáru különírandó? Én azt gondolnám, hogy van annyi jelentésváltozás benne, ami miatt már összetapadna (ez esetben szárazáruosztály).

De ezt csak kérdezem, nem tudok biztosat. (Bár ez itt általában nem szokta meggátolni az embereket abban, hogy kijelentőmódban írjanak... ;-)

2012. dec. 22. 09:43
 9/28 anonim ***** válasza:
52%

Agi

Engem még mindig nem győztetek meg. Nehogy azt gondoljátok, hogy holt hülye vagyok a helyesíráshoz, de ez az írásmód számomra akkor sem elfogadott.

Én is úgy mondom, hogy textilosztály, húsosztály, szárazáruosztály, de írásban különírnám.

Egyébként a szárazáruosztályt a helyesírás ellenőrző is aláhúzta.

Ha már itt tartunk, a helyesírás ellenőrzőt külön kell írni, vagy kötőjelesen? Egybe semmiképpen sem, mert meghaladja a hat szótagot.

2012. dec. 22. 12:51
 10/28 anonim ***** válasza:
59%

Sziasztok :)

Engem már sikerült alaposan összezavarnotok. :D

Lenne egy javaslatom a probléma megoldására: Ági már nagyon rutinosan szokott tanácsokat kérni egy bizonyos oldalon... :)

2012. dec. 22. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!