Hogy írják helyesen, azt hogy "textilosztály-vezető helyettes"?
Ha ez valóban többszörösen összetett szó, akkor szerintem ez tipikusan az az eset, amelyre az Akh. azt javasolja, hogy ha lehet, kerüljük el, inkább írjuk körül. :)
De szerintem nem az. Ugyanis az osztályvezető összetett szó, de az osztályvezető helyettes nem az, és a textil osztály sem. Ha tévedek, remélhetőleg valaki kijavít majd. :)
Tehát én így írnám: a textil osztály vezetőjének helyettese.
textilosztályvezető-helyettes
Esetleg még a textilosztály-vezetőhelyettes is elfogadható, hiszen csak leheletnyivel tér el a jelentése. Az első változat ugyebár a textilosztály-vezető helyettesét, a másik a textilosztálynak a vezetőhelyettesét jelenti.
De ahogy Berta is írta, a kilométer hosszú szóösszetételeket jobb feloldani. Persze ha nem lehet, még mindig jobb helyesen, de „csúnyán” leírni, mint helytelenül.
Ahh... Hát akkor most alaposan mellényúltam. :(
Köszönöm a javítást, Korr-Rektor úr. :)
A "textilosztályvezető-helyettes" -ben az nem jelent problémát, hogy több, mint hat szótag az első rész?
Én az osztályvezető-helyettest mindenképpen kötőjelessel írnám, szerintem így kellene írni:
textil osztály ellentétben a textiliparral.
textil osztályvezető
textil osztályvezető-helyettes
szárazáru osztályvezető-helyettes
vegyiáru osztályvezető-helyettes
háztartási osztályvezető-helyettes
Ha a többit különírjuk, akkor a textil osztályt miért írnánk egybe? Azért, mert egy kicsit rövidebb?
Ági
Szerintem magát a textil osztályt sem írjuk egybe.
Szerintem a textilosztály azért egybeírandó, mert jelentéssűrítő összetétel: textileket kínáló osztály. Hasonlóképp: ruhaosztály, halpult, húspult, szárazáru-osztály stb.
(Sőt, még birtokos összetételt is bele lehet magyarázni: textilek osztálya.)
Megfejtés: textilosztályvezető-helyettes.
"nem jelent problémát, hogy több, mint hat szótag az első rész": Nem.
"Ha a többit különírjuk, akkor a textil osztályt miért írnánk egybe? Azért, mert egy kicsit rövidebb?":
Ki mondta, hogy a többit különírjuk?...
"Szerintem magát a textil osztályt sem írjuk egybe.":
Na itt kezdődnek a bajok.
"szárazáru-osztály":
Miért a szárazáru különírandó? Én azt gondolnám, hogy van annyi jelentésváltozás benne, ami miatt már összetapadna (ez esetben szárazáruosztály).
De ezt csak kérdezem, nem tudok biztosat. (Bár ez itt általában nem szokta meggátolni az embereket abban, hogy kijelentőmódban írjanak... ;-)
Agi
Engem még mindig nem győztetek meg. Nehogy azt gondoljátok, hogy holt hülye vagyok a helyesíráshoz, de ez az írásmód számomra akkor sem elfogadott.
Én is úgy mondom, hogy textilosztály, húsosztály, szárazáruosztály, de írásban különírnám.
Egyébként a szárazáruosztályt a helyesírás ellenőrző is aláhúzta.
Ha már itt tartunk, a helyesírás ellenőrzőt külön kell írni, vagy kötőjelesen? Egybe semmiképpen sem, mert meghaladja a hat szótagot.
Sziasztok :)
Engem már sikerült alaposan összezavarnotok. :D
Lenne egy javaslatom a probléma megoldására: Ági már nagyon rutinosan szokott tanácsokat kérni egy bizonyos oldalon... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!