A léci-t hogy kell írni hosszabban? Lécíves? Vagy Légyszíves? Vagy hogy?
Hosszabban: Légy szíves. Még hosszabban: Legyél szíves.
Többes számban: Legyetek szívesek.
Mindhárom esetben különírandó a két szó.
Maga a léci szó egy kreált szó, a fentebb írt eredeti "légy szíves" rövidítése.
#4: Egyrészt szerintem nem lehordani kéne, ugyanis érdeklődik, és értelmes a kérdése is. Az egy más dolog, hogy a mai (interneten felnőtt) fiataloknak már szinte a léci (vagy lécci) az alap, és a légy szíves kifejezés a fura (nekünk még pont fordítva van). Ez egyfajta nyelvi fejlődés is, amire rá is kényszerülnek a nyelvek, a felgyorsult életritmus miatt. Igény van rá (mellesleg szerintem jogosan), hogy azonos idő alatt elmondott szövegnek nagyobb legyen az információtartalma mint korábban. Ezt pedig vagy gyorsabb beszéddel, vagy rövidebb szavakkal lehet kivitelezni. Mivel az érthető beszéd sebességét nehéz növelni (biológiai adottságainknak köszönhetően), így a szavak és kifejezések rövidítésével lehet elérni nagyobb információsűrűséget. Ezért rövidítjük le a hosszabb szavakat, kifejezéseket, ezért használunk betűszavakat, és ennek esett "áldozatul" a légy szíves kifejezés is. Szerintem pedig csak idő kérdése, hogy mikor fogják hivatalosan is elfogadni a 'léci' szót valamilyen formában a 'légy szíves' szinonímájaként.
legyél oly szíves
legyél olyan szíves
légy oly szíves
légy olyan szíves
léééccccccíííííííí
Zárjuk vidáman a kérdést. :)
Egy szőke csaj áll az egyik budapesti vasútállomás jegypénztáránál.
- Kérnék egy vonatjegyet Los Angelesbe! - mondja.
- Budapestről nincs közvetlen járat Los Angelesbe - közli a pénztáros.
- De nekem sürgősen el kell jutnom Los Angelesbe; kérem, adjon már egy jegyet! - próbálkozik a szöszi.
- De hölgyem, értse meg, hogy ez képtelenség... Ott van az óceán, nincs kiépítve a vasúthálózat; tehát a kérését lehetetlen teljesíteni!
Mire a szőke:
- Naaa, légyszi, légyszi, légysziii!
:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!