Helyes szó az, hogy "evvel"? "Ezzel" helyett
@ 9:
"Ki állította, hogy nem helyes?"
Így, szó szerint senki. DE:
1. Az egyeske szerint: "kerülni kéne a használatát, mert a taplóság benyomását kelti."
2. Döncike szerint: "Ha valaki 'evvel'-t használ, azzal levon vagy 15-öt az IQjából."
3. HalkHogen szerint: "Helyes, de nem valami választékos. Inkább kerüld."
--> Az első kettő azt sugallja, hogy nem helyes; ill. mindhármat mondhatjuk "ráutaló magatartásnak". :D
Pedig:
a.) Nyelvtan órákon meg kellett volna tanulni, hogy mindkét változat helyes és használatos; nem a taplóságon és nem az IQ-n múlik, de még csak nem is választékosabb az egyik, mint a másik.
b.) Többször kitárgyalták már ezt a kérdéskört itt, a GYK-n is; csak tájékozódni kellett volna egy kicsit.
4. Vajon kik nullázták le az 5. sz. alatti válaszomat, amelyben egy régebbi hasonló kérdés linkjét másoltam be?
Biztosan a Lepontozó Manó volt a társaival...
5. A 8. sz. alatti válaszom - a két linkkel - jelenleg 51 %-on áll. Nem is értem, miért. :D
6. Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában kijelenteném, hogy én az azzal és az ezzel alakokat használom; de most annyira megh.lyítettek, hogy őszintén szólva fogalmam sincs. Lehet, hogy mindkettőt. Majd a napokban megpróbálok odafigyelni. :D
7. Idő közben összegyűjtöttem még 4 db linket azoknak, akiknek esetleg az előző 3 nem volt elég meggyőző az azokban olvasható szabályzat és Wikipédia ellenére sem:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__226356..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__113085..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..
Több már nincs, úgyhogy aki ezek után sem hiszi, az járjon utána saját maga. :D
Jó éjt mindenkinek. :)
Arcátlanul csúsztatsz, kedves Berta...
"Az egyeske szerint: "kerülni kéne a használatát, mert a taplóság benyomását kelti." "
"Az első kettő azt sugallja, hogy nem helyes; ill. mindhármat mondhatjuk "ráutaló magatartásnak". :D "
Az egyeske mondatának direkt lehagytad az elejét. Így hangzott egészében:
"Hivatalosan helyes, de kerülni kéne a használatát, mert a taplóság benyomását kelti."
Tehát szó sincs sugallásról, mert explicite ott van a mondatban, hogy hivatalosan helyes.
Te mégis kiragadtad a kontextusából, ezáltal meghamisítottad. Érdekes érvelési technika.
Nevezheted, aminek akarod; de direkt azért hagytam le az elejét, mert szerintem nem az a lényeg. Nekem abban a mondatban ott ordít a DE és az azt követő rész; azaz kb. így néz ki a mondat:
"Hivatalosan helyes, DE KERÜLNI KELLENE A HASZNÁLATÁT, MERT A TAPLÓSÁG BENYOMÁSÁT KELTI."
Lefordítva magyarról magyarra: "A h.lye szabályzatok szerint rendben van, de normális ember pont lesz...., miket irkálnak össze-vissza."
Konzervatívként sajnos elég sokszor tapasztalok hasonló hozzáállást a neológok (és az igénytelen nyelvhasználók) részéről; talán ez is befolyásol. De ha a válaszoló nem azt akarta kifejezni, ami nekem átjött, akkor elnézést kérek.
Aki teljesen normális hangvételű (és helyes!) válaszok adóit az első mondatában "okoskáknak" gúnyolja, annak - nem tudok mit tenni ellene; balgaság tán(...) - egyszerűen lenyűgöz a másokkal szembeni szellemi fölénye.
És "kéne" szó nincs! Minden elismerésem...
Berta azt szerette volna kifejezni, hogy nem eleg valamit allitani, be is kell bizonyitani. Az elso, a harmadik hozzaszolo es HalkHogen tokeletesen demonstralta a lingvicizmust. (A tajekozatlanabbak kedveert: nyelvi rasszizmust.)
...Mert legyen egy ember barmi; orvos, ugyved, mernok. Segitsen barkinek... Feleljen meg barmely vizsgan, de ha "evvel"-t mond "ezzel" helyett, maris ervenytelen a szaktudasa/taplo paraszt allatja... Hmmm... Mit mondjak? Logikus, nem? -.-"
Picinyt ironikus, hogy a nyelvmuveles altal hivatalosan elfogadott allaspontot, pont a nyelvmuveles harapja farba. :D
U.I.: "És "kéne" szó nincs! Minden elismerésem..."
Let es nemlet eleg erdekes allitas egy nyelvvel kapcsolatban. Kene...kene...kene... Az emberek hasznaljak, jelentese is van. Jarnak a fogaskerekek a buksimban *tak-tak-tak-tak-tak*. Kerlek magyarazd el, hogy nem lehet az, ami van? :)
@ 17:
" Vö. Gordon Blue"
Mármint a Cordon Bleu-re gondoltál, igaz? ;)
(Francia kifejezés, a jelentése: kék szalag.)
A Somlay-galuskáról tudnál valami megbízható forrást adni? Nem találtam semmit a Google-lal. :(
Előre is köszönöm. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!