1. vagyok, amúgy ezt én is hallottam:S
De mi van, hogyha "kétkezes" lesz?:)
Ja és továbbra is fenntartom, hogy megtanulni meg lehet:D
(#1 megin:))
Valószínűleg nem is kell megtanulnod, mert már tudsz. Én legalábbis, most kipróbáltam, tudok bal kézzel írni, pedig jobbkezes vagyok. Persze lassan és ügyetlenül írok, de minden ehhez hasonló készség fejleszthető.
Sőt, egyébként nem csak bal kézzel, bal lábbal is megtanulhatsz írni.
A balról jobbra vagy jobbról balra történő átszoktatás káros. Ezért szigorúan tiltják a tanároknak is, hogy a balkezeseket átszoktassák. Az átszoktatás ugyanis súlyos zavarokhoz vezethet pl: dadogás, diszlexia, diszgraphia, diszkalkulia, magatartás problémák, egyensúlyzavar, lelki problémák.
Az, hogy valaki jobb vagy bal kezes már magzati korban dől el. (Hogy melyik agyfélteke lesz a dominánsabb)
Természetesen nem támogatom az átszoktatást.
De meg kell jegyeznem, hogy az nem okvetlenül káros. A már linkelt cikkben is feltételes módban áll az ige: problémákat okozHAT; ill. itt is:
Még néhány évtizeddel ezelőtt is szinte minden gyereket átszoktattak a "szép keze" használatára; ezen esetekből tömegesen kellett volna származniuk a cikkekben említett problémáknak, de nem tudok ilyesmiről.
Ezen felül nem mindegy, hogy valakit erőszakkal szoktatnak át a nem domináns kéz kizárólagos használatára (írás, evés stb.), vagy pedig önként kezd el kísérletezni az írással, mintegy játékból / szórakozásból. Utóbbiból szerintem semmiféle probléma nem lehet, sőt. Én jobbkezes vagyok, sokakhoz hasonlóan próbálkoztam bal kézzel írni, de nem gyakoroltam ki; ellenben elég sok tevékenységhez a jobbal közel azonos szinten használom a bal kezemet.
A kétkezesség pedig szerintem csak előnyös lehet. Egyik nagybátyám még egy extrát is tudott: az egyik kezével írt, a másikkal rajzolt a táblára, egyidejűleg. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!