Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Manapság az emberek nem...

Manapság az emberek nem tudják, hogy kell írni azt, hogy "olyan", "ilyen"? (oan, ien)

Figyelt kérdés
Már rohadtul idegesít,hogy minden második ember nem tud magyarul. Úgyhogy légyszíves írjatok már normálisan. Aki nem így írja az ne vegye magára.
2009. aug. 17. 16:37
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Én is rühellem. Na meg a vok,naon stb. És ezt nem lehet azzal magyarázni, hogy egymás közt ez is megteszi. Amennyi energiát belefektet a hülyeségbe, annyi erővel leírhatná rendesen is. Aztán meg majd csodálkozik, hogy pocsék lesz a helysírása.
2009. aug. 17. 19:02
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

ma 18:33 írta: "Amikor a haverotokkal beszélek akkor tesztek vesszőt meg mindent?"

Beszéd közben nem teszünk ki írásjeleket, azért is hívják írásjeleknek azoket a kis piszkokat a mondattok között!

2009. aug. 17. 19:23
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánat, rányomtam az enterre véletlenül!

ma 18:33 írta: "Amikor a haverotokkal beszélek akkor tesztek vesszőt meg mindent?"

Beszéd közben nem teszünk ki írásjeleket, azért is hívják írásjeleknek azoket a kis piszkokat a mondatok között!

Az élő beszédben hangsúly helyettesíti az írásjeleket!

Példa: mondat végén lemegy a hangsúly = pont

2009. aug. 17. 19:27
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Valamikor október környékén én is kérdeztem valami hasonlót. Íme a válaszok:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__87439-..

2009. aug. 17. 19:29
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

az ez miatt nem hiba...

az emiatt abból lett, ha meg valaki egy csöpp faluból ír, hagyjuk gyönyörködtetni magunkat a tök jó beszédével. Írásával.. hallgatni sokkal szebb.

Persze nem jó dolog, az ien, oan, de ennyire nem kéne zavarjon. Emiatt (ez miatt:) ) nem fog a nyelvünk csorbulni...ezeket sosem fogják elfogadni, remélhetőleg alkalmazni sem az internet világán kívül..

Szoktam én is így írni dolgokat. Rövid. Bár nem szeretem, ezért ha egy sms-t küldök valakinek, abból biztos, hogy legalább kettő lesz végül...

Szerintem nem szörnyen elítélendő. Ha olyan használja akivel sokszor beszélsz, kérd meg, ne tegye..

Amúgy szerintem az egyik kérdező arra gondolt, ha neten beszélsz barátoddal raksz-e vesszőt. Gondolhatod, hogy nem a levegőbe szeretné íratni veled..

2009. aug. 17. 19:50
 16/28 anonim ***** válasza:
68%

Szevasztok.

Lehet nektek idősebbeknek ez zavaró de mi korosztályunkban ez normális , persze élőben sose szoktuk aztmondani h naon meg ien , oan (szerintem senki sem ) csak msnen nemtom hogyalakult ki , talán a szavak röviditése :-)

2009. aug. 17. 20:25
 17/28 anonim ***** válasza:
66%

Előző vagyok : Olvastam valahol hogy divatból írjuk , hát ez totál hülyeség :D szinte már beépült a beszédünkbe ( ha neten beszélünk ) Nem büszkeségből meg iLYenekből írjuk hanem csak úgy jön :D

15/F

2009. aug. 17. 20:27
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

A "tőlem jobb" kifejezésre csak annyit szeretnék reagálni, hogy mifelénk is vannak, akik úgy mondják, hogy pl. tőlem magasabb, okosabb, idősebb stb. Ez csak egy tájnyelvi formaság, olyan mint pl. a Dunántúlon a "rajt van valamin" = rajta van valamin. Egyébként van egy jó kis gyűjtemény ezen az oldalon azokból a hibákból, amelyektől falra másznak a fórumozók. A linkje: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__278997..

:D

2009. aug. 17. 20:33
 19/28 anonim ***** válasza:
66%
Én is hadd álljak az msn-esek oldalára. Mármint ami a rövidítésekre vonatkozik. Nem tom, hallottatok-e már arról, h Kazincziék, a legnagyobb magyar nyelvújítók ugyanilyen, tiáltalatok "hibának" nevezett dolgokat műveltek. Egy példa a sok közül: ROVátkált bARom = ROVAR. Teljesen logikátlan összevonás, mégis megtették. Ma már teljes természetességgel használjuk ezt a szót, akkoriban gondolom, ugyanekkora megbotránkoztatást jelenthetett, mint ma az ien, oan stb. Úgyhogy én az ilyen vitáknál mindig csak azt veszem észre, h mint akkoriban, ma is vannak ortológusok és neológusok egyaránt. Sosem lesz egységes a nyelv, mindig változni fog! Én pl. a jövőre nézve el tudnám azt képzelni, h mindent pontos j-vel írjanak, és eltöröljék az ellipszilonos ly-t, mert 1-2 tájszólást leszámítva az élő beszédben nem teszünk különbséget köztük. Az ilyen fajta újításokat én egyértelműen pártolom, viszont az igénytelenséget én se szeretem. Értem ezalatt, hogy egy mondatból nem derül ki, h mi az alany és az állítmány, mert pl. nincs megfelelően vesszőkkel tagolva. De ez megint más. Ha az emberke úgy tud rövidíteni, h én abból továbbra is maximálisan megértem, h mit akar kifejezni, akkor felőlem úgy rövidít, ahogy akar...
2009. aug. 17. 22:23
 20/28 anonim válasza:
100%
Én nem vagyok "idősebb", 15 éves lány vagyok, akit szörnyen zavarnak ezek a rövidítések. Érdekes, én tudok a barátaimmal beszélgetni normálisan, ugyanúgy, mintha élőben beszélgetnék..
2009. aug. 17. 22:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!