Szerintetek 100 év múlva mennyivel lesz más az emberek élete, mint manapság? Fognak előreláthatóan történni fontos felfedezések?
A legtöbb jövő-spekuláció olyasmi szokott lenni, mint amit a Vissza a Jövőbe 2 című filmben, vagy a Jetson-család rajzfilmben látunk, hogy gyakorlatilag ugyanolyan a társadalom, mint manapság, csak fejlettebb a technika és pl. Hawaii helyett egy másik naprendszerbe lehet utazni.
Azonban a fejlődő technikának, politikának és társadalomtudománynak más hatásai is voltak. Pl. egy ókori átlagember és egy középkori átlagember és egy mai átlagember számára teljesen más értékrend uralkodott, és az ősember társadalma se olyan volt, mint ahogy azt a Flintstone-családban bemutatták.
Az utóbbi 10-20 évben is az internet fejlődése, a mobiltelefonok és egyéb hordozható kommunikációs készülékek fejlődése, meg a fapados repülőjáratok kialakulása annyira átalakította az emberek közti interakciót, hogy erről a 80-as, 90-es években álmodni se lehetett volna.
Éppezért szerintem az az elmélet, hogy a jövő gyakorlatilag "80-as évek lesz repülő kocsikkal" már ott elbukott, amikor elterjedt az internet.
Nektek mi a véleményetek? Ti hogy látjátok a jövőt?
A technika valószínűleg fejlődni fog,de az ember inkább visszafejlődik,mentális és fizikai értelemben is.
Már most is sokkal rosszabbak az emberek közötti kapcsolatok,mint 50-60 évvel ezelőtt. Önzőek,eltűnt az erkölcs,csak a pénzt hajhásszák.
A környezetet tönkreteszi az emberiség. A kisbaba nem ehet tejet,tojást,cukrot,semmit ami természetes étel. Csak a mesterségsen előéállított tápszer a jó. Amikor már nagyobb,vagy éppen felnőtt,akkor adalékanyagokkal,stb.-kkel tele ételt,italt fogyaszt. Egyre nő az allergiások száma ( 30-40 éve erről nem is hallott senki),a különféle gyermekbetegségek. 10 % a betegen született gyerekek száma. Pedig a terhesnők mindenféle bogyókat szednek. A kisbabák is hasfájásra,fognövésre kapják a gyógyszereket,vagy bogyókat. Ha betegek,akkor pedig az antibiotikumokat. Hogy ezeknek milyen hatásai lesznek a jövő generációkra,arra nem tud válaszolni senki.
"Önzőek,eltűnt az erkölcs,csak a pénzt hajhásszák."
Én úgy vettem észre, hogy ez a folyamat a nyugati világban a 60-as évek közepe, 70-es évek fele véget ért. Amikor elkezdett elfogadottabb lenni pár hippi kultúrából átvett érték, és a tolerancia. Valódi hatása ennek végül 2010 nyarán, a Szociális Kor eljövetelével teljesedett ki, aminek két fő eseménye volt:
1. Obama lett az USA elnöke
2. Elterjedtté váltak az olyan internetes szociális hálózatok, mint a Twitter és a Facebook
Persze Magyarországon és máshol a keleti világban ebben is lemaradás figyelhető meg. Nálunk a fiatal 20 éves kapitalizmusban még mindig az az értékrend a meghatározó, ami az USÁ-ban az 50-es évek derekán volt domináns.
szerintem a technika fejlődni fog.
hát igen.
szerintem előbb normális emberiség kell aztán a fejlődés!
és ti hogy viselkedtek?
mindenki kabzsi.mert ha nincs pénze valakinek az éhen hal, és nem azért nem fejlődik a technika.
Láttam egyszer egy filmet, a címét sajnos nem tudom, de nagyon hasonlított a Mátrixhoz. Az emberek egyetlen felsőbb hatalmú rendszert szolgáltak, minden az ég világon ellenőrizve volt. Olyanok voltunk, mint a hangyák, még egy óriási épület is jelezte az irányító hatalom felsőbbrendűségét.
Énszerintem, sajnálatos módon ebbe az irányba tartunk, gondoljatok bele, csak az elmúlt 20 évben mennyire beférkőzött az emberek életébe a megfigyelés, még divatot is csinálnak belőle (valóságsó). A szabad gondolkodás már ma is ritkaság, mert a birkák mindig majmol valamit, amit felülről mondanak meg nekik, és aki nem áll sorba azt meg hülyének nézik.
Az a helyzet, hogy nehéz jósolni, mert szinte minden jóslat el szokta véteni a valós irányt. Sokféle ígéretes tendencia látszik mindig, ezek közül egyik-másik divatosabb, arról beszél mindenki, aztán közben egy másik folyamat válik dominánssá.
Pl. 1960-ban azt hitték, hogy a 2000-es években az űrutazás mindennapos esemény lesz, az ég tele lesz magánhelikopterekkel, a levegő olyan szennyezett lesz, hogy a városokban gázmaszkkal fogunk járni, kilométer magas toronyházak lesznek és le lesz küzdve az összes betegség. Az internetre konkrétan senki se gondolt, meg még ahhoz hasonló dologra se nagyon, aztán mégis az internet ért célba, a többi meg teljesen máshogy alakult. Az űrhajózás meg a sok repülő autó sehol sincs, a levegő ellenben pl. tiszta.
Ma is sok minden látszik a jövőből, pl. van, aki szerint a nanotechnológia lesz nagyon fontos, mások szerint a biotechnológia, megint mások szerint szűkösség lesz a nyersanyagok elfogyása miatt, megint mások a mesterséges intelligenciához fűznek nagy reményeket. Nekem van egy olyan gyanúm, hogy ha ezek annyira ígéretesnek tűnnek, akkor egyik sem lesz befutó, hanem helyette valami egész más fog történni...
"egy ókori átlagember és egy középkori átlagember és egy mai átlagember számára teljesen más értékrend uralkodott"
Biztos ez?
A mai átlagember számára a legfontosabb értékek a siker, az egészség és a család. Biztos, hogy ez annyira különbözik az ókori vagy a középkori ember értékrendjétől?
"a mobiltelefonok és egyéb hordozható kommunikációs készülékek fejlődése, meg a fapados repülőjáratok kialakulása annyira átalakította az emberek közti interakciót"
Átalakította? Ne bazz, csak én nem vettem észre?
Értem, hogy divatos szöveg, hogy a facebook megváltotta a világot, meg a twitter miatt más bolygón élünk, meg az emberiség története véglegesen új útra tért a tétova teve clubnak köszönhetően, de szerintem ezeket a meséket csak az veszi be, aki még nagyon kicsi volt az internet előtti korban és egyszerűen nem hiszi el, hogy internet előtt is volt élet (sőt, a mobiltelefon előtt is), és az pont tökugyanolyan volt, mint a mai. Majd ha mi, dinoszauruszok kihalunk, tényleg mindenki ezt fogja hinni :))) Vicces.
Amúgy persze valóban az internet lett a nagy meglepetés, de hogy átalakította volna az "interakciókat", az nagy túlzás. Én másban látom a fontosságát. Egyrészt a tudáshoz való hozzáférés hatékonyabb és demokratikusabb lett: ma interneten meg tudom keresni azt, amihez régen esetleg Angliából kellett volna drágán megrendelnem valamit (pl. hogy olvashassak egy 17. századi angol folyóiratszámot). És még sorolhatnám, hogy az intelligens és érdeklődő ember mi mindenre tudja használni az internetet, ami igazi újdonság. Tudósoknak nagyon jól jönnek az adatbázisok és online könyvtárak. Végül, az üzleti életnek jók az elektronikus piacterek, elektronikus beszerzési rendszerek, távmunka, elektronikus tőzsdézés és bankolás stb. Ezek mind hasznos dolgok, bár nem nyújtanak minőségi, forradalmi változást, hanem csak gyorsabbá teszik az ügymenetet vagy kicsivel hatékonyabbá a piacot.
Ugyanakkor pont a facebook, a blogok stb. az, ami SEMMIT nem nyújt, semmi érdemi változást nem hozott, minimális kényelmi többletet jelent, kb. mint a mobiltelefon. Unintelligens és nem érdeklődő ember kezében az internet egy nulla. Arra használja, hogy fészbúkol meg hülye videoklipeket néz a youtubeon. Egy fokkal kevésbé butít, mint a tévé, bár lehet, hogy még ez sem igaz.
"60-as évek közepe, 70-es évek fele véget ért. Amikor elkezdett elfogadottabb lenni pár hippi kultúrából átvett érték, és a tolerancia"
Melyik érték lett elfogadva a hippikultúrából???
A tolerancia meg kb. a 90-es évek elejéig lehet, hogy divat volt, azóta kifelé megy a divatból.
A facebook és a twitter világtörténelmi jelentőségéről alkotott elgondolásaid elég viccesek.
23:42
"A szabad gondolkodás már ma is ritkaság"
Tudsz mondani olyan történelmi kort, amikor viszont ELTERJEDT volt a "szabad" gondolkodás? :))))
Ha értesz angolul, akkor ajánlom ezt a youtube trailert:
http://www.youtube.com/watch?v=PSROlfR7WTo
Ajánlom az egész Idiocracy filmet, nagyon aranyos.
"Átalakította? Ne bazz, csak én nem vettem észre?"
Hát igen, elég nehéz észrevenni bármit is, ha az átlagmagyar hozzállással egész nap otthon gubbasztassz, ha nem KÖTELEZŐ menned valahová, és nem olvasol új dolgokról csak olyasmiről ami a beszűkült látokörödön át látszik.
23:56
Képzeld, tudok:
Ókori Görög poliszok
Francia felvilágosodás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!