Én is a halkra tenném a hangsúlyt a saját fejem szerint, de a Szinonimaszótárban ennek nyomát sem találtam... :O
< "nesz" szinonimái:
lárma, zajongás, zúgás, zörgés, zsibongás, lármázás, zaj, alapzaj, robaj, zörej, dörej, zengés, zsivaj, csörömpölés, ricsaj, hangzavar"
Egy világ omlott össze bennem... :D
Kedves Berta!
Pedig te gondoltad jól.
A nesz jelentése halk, gyenge hang, zörej
msz-msz-nsz-nsz”…(csendes, kaparásszerű hang) szava: mocog, mászik, neszez
"A réten a nyúl az úr
Két lábra állva fülel
Ha neszez a csend
Meglapulva bújik el"
"Hunyd le a szemed. A fűben valami neszez.
Bogár, vagy kis egér? Nem tudni, mi ez."
"Cica kinéz a padlásablakon,
meleg sugár csábítja biztatón,
a sarkon a csatorna sírdogál,
s valahol egy rügyecske már neszez.
Miaú! - hisz nemsokára itt a nyár!"
"Nagy Horváth Ilona
Fölöttem az égi monostor csillagos vézna hallgatása, lépéseimben neszez az idő."
...csak a szív, mi halkan neszez
... míg neszez az emlék és port kavar...
Üdv Ági
Köszönöm, Ági. :)
A versek nagyon aranyosak. :)
Amikor a választ írtam, nekem csak a "bársony nesz inog" jutott eszembe konkrétan; az meg itt nem releváns, ugyebár. :D
És köszönöm az előző válaszolónak is a linket, amely szerint "Nesz = gyenge hang". :)
Megnyugtató a tudat, hogy mégsem én vagyok a h.lye. :)
Az viszont eléggé elképesztő, hogy a Szinonimaszótár ennyire megbízhatatlan. Most néztem, hogy elvileg bárki szerkesztheti; és nem látok olyan "cenzúrát", mint ami a Wikinél van.
Úgyhogy egyetlen lehetőségként bejelentettem a hibát, remélem, mielőbb kijavítják.
Üdv. :)
"Az viszont eléggé elképesztő, hogy a Szinonimaszótár ennyire megbízhatatlan."
Még megdöbbentőbb lenne, ha az orvosi szótárban keresgélnél. Jóformán semmi sem úgy működik, mint ahogy mi itt elképzeljük.
Igen, utolsó válaszoló, igazad van, de éppen azt nem írták le a szinonimaszótárba, ami a legjobban jellemző rá.
Halk zörej, hang.
Egyébként az én nagymamám néha szokta mondani nekünk, gyerekeknek: Ne neszezzetek már annyira!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!