Miért helytelen a körösztölő szó?
Nagyon is helyes tájszó.
A 19-20 században még nagyon sok helyen használták.
Ma is használják izoláltabban.
Ha valaki szerint nem létezik vagy nem helyes szó akkor bővítse a magyar nyelvismeretét :-) mert attól hogy szerinte valami nem helyes vagy nem létezik még lehet nagyon is helyes és létező magyar szó vagy kifejezés.
Nem helytelen csak nem nagyon szeretik az emberek,mert "parasztos"
Szerintem valamelyik nyelvjárásból származik. Én leginkább a szeged környékire gondolnék,mert ők ejtik a nyílt vagy zárt(most pontosan nem tudom) e hangot ő-nek. Persze ez csak egy tipp!
Egyébként az ország minden részén használják az idősebb emberek. Pl fejér megyében is (én itt lakom)
Szerintem sem helytelen.
Ez a szó még őrzi a magyar nyelv magánhangzóinak sokszínűségét. Arra gondolok, hogy az általunk tanult/tanított magánhangzók kiejtésében találhatók átmenetek. Pl az a és az á között ld. a pálócokat, vagy az e és ö között ld. a szögedieket, vagy az ó és ú között (lóú) hajdúságiakat, és így tovább. A magánhangzók képzési helyében lévő eltéréseket korábban írásban is jelölték, pl. a szögedies e hangnál. Pl. Móricz regényeiben még az e hang fölött kettősponttal...
Tehát csak nyelvünk változatosságát mutatja ez.
Köszönöm a hozzászólásokat,mi Bácskában élünk,itt megesik,hogy így mondják,csak kíváncsi voltam,hogy szabad-e ,helyes-e így írni (...igaz nem Magyarországon születtem,de magyarnak vallom magam,és nem szégyellem,ha bármelyik felmenőm,ismerősöm körösztölőnek mondja a keresztelőt...)
Tisztelettel:Rózsa
Kedves 14-es!
Nálunk, a Hajdúságban nem mondják így. Hogy hol mondják, erre a választ a többiektől, akik jelezték, hogy találkoztak már vele - és magától a kérdezőtől is - kérdezd meg, hogy egészen pontosan tudd a helyeket.
''A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat,mi Bácskában élünk,itt megesik,hogy így mondják,csak kíváncsi voltam,hogy szabad-e ,helyes-e így írni (...igaz nem Magyarországon születtem,de magyarnak vallom magam,és nem szégyellem,ha bármelyik felmenőm,ismerősöm körösztölőnek mondja a keresztelőt...)
Tisztelettel:Rózsa''
Ahol még így mondják : Kisiratos,Majlátfalva
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!