Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért helytelen a körösztölő szó?

Miért helytelen a körösztölő szó?

Figyelt kérdés
2012. nov. 10. 21:38
1 2
 11/18 dragonline ***** válasza:
66%

Nagyon is helyes tájszó.

A 19-20 században még nagyon sok helyen használták.

Ma is használják izoláltabban.

Ha valaki szerint nem létezik vagy nem helyes szó akkor bővítse a magyar nyelvismeretét :-) mert attól hogy szerinte valami nem helyes vagy nem létezik még lehet nagyon is helyes és létező magyar szó vagy kifejezés.

2012. nov. 17. 18:17
 12/18 anonim válasza:

Nem helytelen csak nem nagyon szeretik az emberek,mert "parasztos"

Szerintem valamelyik nyelvjárásból származik. Én leginkább a szeged környékire gondolnék,mert ők ejtik a nyílt vagy zárt(most pontosan nem tudom) e hangot ő-nek. Persze ez csak egy tipp!

Egyébként az ország minden részén használják az idősebb emberek. Pl fejér megyében is (én itt lakom)

2012. nov. 19. 21:44
 13/18 anonim ***** válasza:

Szerintem sem helytelen.

Ez a szó még őrzi a magyar nyelv magánhangzóinak sokszínűségét. Arra gondolok, hogy az általunk tanult/tanított magánhangzók kiejtésében találhatók átmenetek. Pl az a és az á között ld. a pálócokat, vagy az e és ö között ld. a szögedieket, vagy az ó és ú között (lóú) hajdúságiakat, és így tovább. A magánhangzók képzési helyében lévő eltéréseket korábban írásban is jelölték, pl. a szögedies e hangnál. Pl. Móricz regényeiben még az e hang fölött kettősponttal...

Tehát csak nyelvünk változatosságát mutatja ez.

2012. nov. 22. 12:56
 14/18 anonim ***** válasza:
És kedves 13, Magyarország mely vidékén mondják sokan három rövid ö hanggal a keresztelőt?
2012. nov. 22. 13:00
 15/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat,mi Bácskában élünk,itt megesik,hogy így mondják,csak kíváncsi voltam,hogy szabad-e ,helyes-e így írni (...igaz nem Magyarországon születtem,de magyarnak vallom magam,és nem szégyellem,ha bármelyik felmenőm,ismerősöm körösztölőnek mondja a keresztelőt...)

Tisztelettel:Rózsa

2012. nov. 23. 21:27
 16/18 anonim ***** válasza:

Kedves 14-es!

Nálunk, a Hajdúságban nem mondják így. Hogy hol mondják, erre a választ a többiektől, akik jelezték, hogy találkoztak már vele - és magától a kérdezőtől is - kérdezd meg, hogy egészen pontosan tudd a helyeket.

2012. nov. 23. 21:42
 17/18 anonim ***** válasza:
Nöm helytölön, csak szögedi.
2012. nov. 24. 01:20
 18/18 dragonline ***** válasza:

''A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat,mi Bácskában élünk,itt megesik,hogy így mondják,csak kíváncsi voltam,hogy szabad-e ,helyes-e így írni (...igaz nem Magyarországon születtem,de magyarnak vallom magam,és nem szégyellem,ha bármelyik felmenőm,ismerősöm körösztölőnek mondja a keresztelőt...)

Tisztelettel:Rózsa''

Ahol még így mondják : Kisiratos,Majlátfalva

2012. nov. 24. 07:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!