A májgaluska leves / májgaluskalevest egybe vagy külön kell írni?! Kösziiiii:D
A többszörösen összetett szavakat 6 szótagig egybeírjuk, afelett pedig a 2. összetételnél kötőjellel elválasztva. Tehát jelen esetben: májgaluskaleves.
Üdv. :)
ma 13:12
Ha már helyesírás, akkor az "egybe írandó" az egybeírandó. (Bocs.)
Egyébként így kell írni helyesen: májgaluska leves
És azért nem lehet májgaluskaleves, mert akkor többszörösen összetett szó lenne. A paradicsomlevest azért kell egybe írni, mert itt a jelző (paradicsom) nem két szóból olvadt össze.
Remélem tudtam segíteni a kedves kérdezőnek!
tegnap 23:05
Ha már helyesírás, akkor az "azért kell egybe írni" helyesen: "egybeírni."
Másrészről:
Helyesírási szabályzat 138.
"A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket általában ugyanúgy egybeírjuk, mint a kéttagúakat: cseppkőbarlang, gépkocsivezető, ivóvízellátás, készruhaáruház, pénzügyőrlaktanya, rádiószaküzlet, úttörővasút, nyersolajmotor, rendőrjárőr, barnakőszénkoksz, mértékegységrendszer stb. "
Remélem, hogy tudtam segíteni!
#7 vagyok: Elnézést az "egybe írni" hibáért, mert siettem.
Én egy tényt közöltem, és nem azt, hogy szerintem hogy kell írni....
Egybe kell írni, ahogy Berta is írja: májgaluskaleves.
Különírva nincs értelme.
> Egyébként így kell írni helyesen: májgaluska leves
És azért nem lehet májgaluskaleves, mert akkor többszörösen összetett szó lenne.
És azzal mi a gond? :D Rengeteg többszörös összetételünk van!
A paradicsomlevest azért kell egybe írni, mert itt a jelző (paradicsom) nem két szóból olvadt össze.
Nem jelző a paradicsom. És valóban nem összetett szó. De nem emiatt kell egybeírni.
Amiről te írsz, létező tendencia, csak nem itt. Tehát van, ahol tényleg számít, hogy a kifejezés egyik szava összetett-e vagy sem, pl. anyagneves kifejezéseknél: bőrcipő, műbőr cipő, bőr tánccipő, műbőr tánccipő -- de ez más tészta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!