Ha rövidítéssel fejezünk be egy mondatot, a végére két pontot kell tenni?
A mondatok végén a legtöbb esetben csak egy írásjel áll. Több írásjel használata csak az alábbi esetekben elfogadható: három pont (…), egy kérdő- és egy felkiáltójel (?!), három pont és egy kérdő- vagy egy felkiáltójel (...? vagy ...!) A több felkiáltó- vagy kérdőjel nem elfogadható!
Az általad említett példában csak egy pont lehet a mondat végén.
A magyar tanárom szerint, két pontot teszünk.
Pl.: Ez egy mondat amibe felsorolások vannak: x,y,x,y, stb..
Szóval két pontot tesz. Középiskolában tanít, érettségire készít fel, talán téved?
"Középiskolában tanít, érettségire készít fel, talán téved?"
Nem biztos, hogy téved csak nem jó tanár, téged sem tudott megtanítani írni!
:D
Ez egy mondat amibeN felsorolások vannak: x,y,x,y, stb..
Egy pontot kell tenni. Elég szomorú, hogy gimnáziumi tanárok helyesírása is ilyen gyatra tud lenni manapság.
Egyébként a stb. szó elé nem kell vessző.
Csak egy pont lehet.
A 3. válaszoló első mondatát még nem javította senki, úgyhogy megteszem én: A magyartanárom szerint két pontot teszünk.
És bár én is ismerek néhány nyelvtangyenge pedagógust, de azért középiskolában ez már nagyon gáz lenne, szóval szerintem a hármaska kamuzott.
Ha pedig egy diák nem tudja vagy nem akarja megtanulni a helyesírást, az nem okvetlenül a tanár hibája.
Akkor most kapaszkodjatok meg!
Az osztályunkban valaki megkérdezte, hogy a "különbség" szót "n"-nel, vagy "m"-mel írjuk.
A tanár azt mondta, hogy szerinte(!) "n"-nel, de majd utánanéz.
SZÁNALOM tanárok, hát komolyan... hol vették a diplomát? Melyik piacon?
Nálunk elég véres helyesírási vizsga volt az egyetemen az első év végén. Akinek nem volt legalább 80 százalékos, az elbúcsúzhatott sok mindentől, magyartanári karriertől meg pláne. Ez manapság már nem divat?
Egy pont kell, mint korábban is szerepelt.
"Felsoroljuk: x, y, z, stb."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!