Miért tűnt el a magyar nyelvből a tárgyrag?
Sok évvel ezelőtt kezdődött azzal, hogy "Megmosom a hajam, és már indulok is!", de ha már a kormányprogramot hirdető plakátokon is elhagyják: "Szeretem a munkám!" ...
Az ANYANYELVEMET már nem szeretem?
ezek szerint kedves kérdező a következő mondat is helyes:
"Fiam ezerszer mondtam már neked, ne fáraszd ki magadat!" Vagy ez: "Viseld jól magadat" (azaz viselkedj jól).
Hát nem tudom, de ez így nagyon furán hangzik. Nekem sokkal természetsebbnek tűnik a magad forma.
Vagy: tegnap elcsúsztam, és nagyon megütöttem magamat?
Szerintem a magam, magad, magát, magunkat, magatokat, magukat forma a természetes, nem pedig a magamat, magadat (ezt valahogy régiesnek érzem, illetve felesleges duplázásnak, mert a "megütöttem magam", már kifejezi, hogy a történés rám irányul, én vagyok a történés tárgya. Így a plusz tárgyrag már felesleges.). Vagy: a barátom engem és a testvérét autóval vitt ki a vonathoz. E/1-ben és E/2-ben (egyes szám 1. És 2. Személyben) nem tesszük ki a tárgyragot, mert már a mondat egyéb részei ezt kifejezik.
Az engemet, tégedet, stb.kifejezéseket csak kicsi gyerekektől hallottam eddig.
Nem szeretlek tégedet, mert meghúztad a hajamat- mondja Évike Pistikének az ovi udvarán.sokkal inkább a nem szeretlek téged...a hajam lenne helyes. Sőt akár a téged sem szükséges. Mert idegenszerű.
Lsd: i love you (én szeretni tégedet) vagyis szeretlek).
Kedves 16-os válaszadó!
A -ban/-ben és a -ba/-be rag általad említett összekeverése, de még az ikes igék -ik végződésének elhagyása is sokkal-sokkal kisebb hiba és sokkal kevésbé vall műveletlenségre, mint amit te elkövettél: a -val/-vel ragot a magyarban nem létező -al/-el toldalékra cserélted.
Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna…
#19!
Ismered a Family Guy c. sorozatot? Ez egy mai, modern, animációs sorozat, melyet mi, magyarok is lefordítottunk. Neves magyar narrátorok és szinkronszínészek dolgoznak folyamatosan a fordításon, illetve hallatják hangjukat a sorozatban. Nem tudom, hová valósiak, de az tény, hogy sűrűn hallani tőlük érdekességeket, mint pl. "péndz" vagy "törülköző". Az én fülemet is bántják ezek, de amíg megértem, addig nagy probléma nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!