Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért tűnt el a magyar nyelvbő...

Miért tűnt el a magyar nyelvből a tárgyrag?

Figyelt kérdés

Sok évvel ezelőtt kezdődött azzal, hogy "Megmosom a hajam, és már indulok is!", de ha már a kormányprogramot hirdető plakátokon is elhagyják: "Szeretem a munkám!" ...

Az ANYANYELVEMET már nem szeretem?

2012. aug. 22. 11:04
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
50%

Soha senki egyetlen szóval sem mondta, hogy a tárgyragot nem lehet kitenni.

Veszem a kalapom

Veszem a kalapomat

Add a kezed

Add a kezedet

Mindkettő helyes.

2012. aug. 23. 16:01
 12/24 anonim ***** válasza:
81%

Szeretném megkérni a kedves kérdezőt, hogy inkább tegeződjünk, mert ez az interneten így szokás.

Az iskola mai neve Farkasréti Általános Iskola, a XI. kerületben van. 1990-től jártam oda, ha jól emlékszem. 29 L.

2012. aug. 23. 19:10
 13/24 anonim ***** válasza:
31%

"Mi van a fazékba? Ilyen mondatoktól kiráz a hideg."

A tájnyelvet beszélők mindig is többségben vannak az ún. standardot beszélőkhöz képest. Én pl a pesti póstától, kőrúttól, kőrözöttől, Tíbortól kapok agybajt, meg a péndztől, meg a bendzintől, de elfogadom, hogy ott így mondják. No és, ha így mondják, akkor mi van? Amíg megértjük egymást, addig nincs rajta mit kötözködni. Londonba' kerületenként is eltér a nyelvjárás! Olyan, mintha Óbudán más tájszólást beszélnének, mint Ferencvárosban. Mi még összetehetjük a két kezünk!, ritka az olyan tájnyelvi eltérés, mint az angoloknál mondjuk. Egy zalai simán megért egy szabolcsit, Angliába' meg nem feltétlen.

2012. aug. 25. 02:45
 14/24 anonim ***** válasza:
84%

"elfogadom, hogy ott így mondják"

Mondják, ahogy akarják, csak attól még az műveletlen és igénytelen. Nem szégyen az (már akinek), hiszen nem lehet mindenki igényes és művelt.

2012. aug. 25. 03:11
 15/24 anonim ***** válasza:
27%

Valóban annál sikeresebb a nyel, minél egyszerűbb. Lásd angol "add ide bot". Ősember nyelv.

Viszont ha a változást mindenki használja, nem csak a cigányputriban, akkor az helyessé válik. Én is sokat hallom az alszok-ot az alszom helyett, de már-már helyes mind a kettő. Mint a zsemle és a zsömle... Mindkettőt használjuk. Egy csomó olyan szó van napi használatban, ami gyermekkoromban sehol sem volt, és sok olyan eltűnt, ami akkor még napi használatban volt.

Alakul a világ, formálodik, s a nyelv mint részese, az is változik.

Ettől még persze az ostoba emberek fülcsikaró beszéde engem is zavar. Mint például "innák egy pohár vizet" Na ekkor vágnám ki a nyelvét...

2012. aug. 25. 09:00
 16/24 anonim ***** válasza:
80%
Engem az zavar, amikor valaki azt mondja pl. hogy esz. És lehagyja az -ik-et. Vagy amikor (mint ahogy már előttem írták) "mi van az iskolába?" összekeverik a -ba, -be-t a -ban, -ben-el
2012. aug. 25. 10:19
 17/24 anonim ***** válasza:
20%

miért lett sok válasz törölve?

Am nem igénytelenebb ugyanúgy használatos a nyelvben már régóta,ha nem lenne rá szükség kikopott volna de mégsem ez történt.Ebből is látszik hogy akik értékelnek nem értenek hozzá mert doktorrosznak van igaza teljes mértékben.

2012. aug. 25. 10:41
 18/24 anonim ***** válasza:
88%

Kedves 9:00-ás hozzászóló!

- Természetesen nem vitatom, hogy „Alakul a világ, formálódik, s a nyelv mint részese, az is változik.”, amire az első reakcióm az, hogy „Sajnos!”

- Bizony, rengeteg szó megjelent a magyar nyelvben, amelyek 3-4 évtizedes használat után el is tűntek.

Az én gyerekoromban még semmi sem volt „retro” és nem voltak celebek” sem, ma viszont már senkire sem mondják, hogy „bikfic”

A zsömle és a zsemle közötti különbség – szerintem – nem nyelvhelyességi kérdés, inkább gondolom tájnyelvi változatnak, hiszen csak egy magánhangzó csere történik, a vita pedig a toldalékok (helyes) használatáról, illetve elhagyásáról folyik.

A formálódó Világban viszont – érzésem és véleményem szerint - nem volna szabad (És egészen biztos, hogy nem a „Nem szabadna” a helyes – legalább is „egyelőre”!) különbséget tenni változás és változás, térnyerés és térnyerés, elfogadás és elfogadás között.

Te már csak a feltételes mód, egyes szám első személyű igeragját és a hasonlóan égbekiáltó eltéréseket tartod „fülcsikarónak”, míg sokunknál – Még mindig sokunknál! – az ikes igék egyes szám első személyű ragja és a birtokviszonyt jelölő főneveknél a tárgyrag elhagyása is „kiverik a biztosítékot”.

Ha ennyire liberálisak maradunk, nincs messze az „aztat”, az „őtet”, a „mink”, az „innák” és a „sük-sükölés” elfogadása sem. Mi a garancia arra, hogy ilyen radikális változások nem következnek be?

A „k” igerag és a tárgyrag nélküli főnevek használata is a hozzászólók többségének véleményéhez hasonló megengedésekkel kezdődött!

Arra kérek mindenkit, hogy legalább higgye el, hogy az „m” igeragot és a „t” tárgyragot nem mi találtuk ki, azt még az anyatejjel, illetve az óvodai kakaóval szívtuk magunkba.

Ismerjük be továbbá, hogy egyikünk sem szakértő, mindnyájan hivatkozunk valamire, valaki/k/re!

Ezzel a mondatommal a 10:41-es kedves válaszadót is megszólítottam!

Szerencsére, az eltérő vélemények csak az ehhez hasonló fórumokon váltanak ki heves vitát, a példaként felhozott nyelvtani szabályok eltérő használatát még nem büntetik, nem szankcionálják!

2012. aug. 25. 11:31
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

3- as vagyok.

Visszatérve a "fazékba" problémára, ez nem tájnyelv, tájszólás, ez egyszerűen lustaságból, pongyolaságból fakadó nyelvhelyességi hiba.

Én anyai ágról szabolcsi származású vagyok, és nagyon szerettem hallgatni az ott élő rokonok beszédét nyaralások alkalmával. Soha még olyan szép, ízes beszédű emberrel nem találkoztam, mint az egyik tősgyökeres szabolcsi nagybátyám.

Viszont a férjem és családja állandóan így "töri a magyart", 20 km- re Budapesttől.

2012. aug. 25. 12:47
 20/24 anonim ***** válasza:
53%

#13!

"Én pl a pesti póstától, kőrúttól, kőrözöttől, Tíbortól kapok agybajt, meg a péndztől, meg a bendzintől..."

Így mondják Pesten? Eltévedtél valószínűleg.. Pesten nem mondják így. Biztosan nem mondjuk Nyíregyházával vagy Mátészalkával kevered? Én itt élek mióta megszülettem, de SOHA az életben ezeket még senkitől sem hallottam, pedig beszéltem már "pár" pestivel..

2012. aug. 25. 17:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!