Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor és miért tűnt el a...

Mikor és miért tűnt el a magyar nyelvből a c mögül a z? (lent)

Figyelt kérdés
Értsd: régen Cz-vel írtak sokmindent, pl: Ferencz, Móricz, czigány
2010. nov. 26. 10:54
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
Ugyanígy tűnt el a tz is,ami két c-t helyettesített,pl spitz.Szerintem ez a tz hatvanas évek tájéka,de nem mondok biztosat,a cz viszont régebben tűnt el,még a huszadik század eleje felé.
2010. nov. 26. 11:13
 2/6 anonim ***** válasza:

Elsőnek:

A Spitz nem magyar név, hanem germán eredtű.

Kérezőnek:

Egyszerűen nem divat, nekem van egy Rákóci nevű ismerősöm, ő így írja, ahogy most én.

2010. nov. 26. 11:32
 3/6 anonim ***** válasza:
74%
A háboró végefelé kezdtek ezek a dupla betűk eltünni. Ilyen volt pl. a ts (Kováts) is. Csak a régi nemesi neveknél maradtak meg.
2010. nov. 26. 11:33
 4/6 anonim ***** válasza:
74%
Hogy mikor tünt el azt nemudom de érdekesség képpen,nemrég láttam olyan utca táblát ahol még cz-vel volt írva:utcza
2010. nov. 26. 12:04
 5/6 Pofazoli válasza:
Ez azért van mert a nyelv folyamatosan változik. mert ha valaki sokat msn-ezget akkor rászokok arra hogy nem mindent ír ki csak bizonyos rövidítéseket használ.
2010. nov. 26. 21:37
 6/6 anonim ***** válasza:
80%

Hogy mi mindenre nem képes a wikipédia...

[link]

2010. nov. 26. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!