Az USA-ban miért "nagy szám" a helyesírási vetélkedő?
"neked konkrétan mi okoz gondot;"
Konkrétan gondot okozott érettségin az irodalom dolgozaton a 27 helyesírási hiba: elégtelen :( .............1992
Egyébként az irodalom dolgozatom tartalmilag 5-ös lett, valószínűleg diszgráfiás vagyok és kész.
"valószínűleg diszgráfiás vagyok és kész."
Vizsgáltasd ki magadat szekemberrel. Ha kiderül, hogy tényleg az vagy, akkor szerintem el lehet érni, hogy ebből ne származzék hátrányod.
A diszgráfia-gyanú optimális esetben már az általános iskola 1. osztályában felmerült volna, de legkésőbb 2.-ban.
Szakvizsgálatra szokták küldeni a gyerekeket, de ekkor még nem mondják ki, hogy a gyerek diszes, csak ha a problémák 3.-ban is fennállnak, esetleg súlyosbodnak.
De sajnos előfordul, hogy a szülők és a pedagógusok is szimplán elkönyvelik maguknak a gyereket úgy, hogy rondán ír és / vagy gyenge a helyesírása, ezért nem lépnek.
Nézd át ezt az oldalt, hogy mennyire jellemzőek rád a tünetek:
Ha ezek alapján is úgy gondolod, hogy diszes vagy, fordulj szakemberhez. Bár azt nem tudom, hogy a te korodban mit lehetne kezdeni ezzel.
A problémamegjelölést amúgy egy kicsit konkrétabban gondoltam, mert abból, hogy 27 hibád volt az érettségin, még nem derül ki, hogy ezek milyen típusú hibák, ill. hogy általában mi okoz nehézséget. Enélkül pedig esélyem nincs, hogy bármit is javasoljak. :)
Mindez még nem utal diszgráfiára, főleg ha a gyenge matekot is nézzük. Ly és j tévesztése, egybe- és különírás elrontása igen gyakori.
Pl. az angol tanár és angoltanár tévesztése fogalomalkotási gondokra is utalhat, hiszen igen eltérő a jelentésük. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nyelvileg szuboptimális környezetben voltál gyerek.
Ez eddig szerintem sem diszgráfia. Sokan hadarnak, és a matek sem mindenkinek favorit. A figyelemzavart szakember állapította meg?
A j / ly is sokaknak okoz nehézséget. Ezen az oldalon találsz egy kis segítséget:
A linkelt oldalon felsorolt tünetekre gondoltam, hogy nézd át, jellemzőek-e rád. Kimásolom neked, pici kiegészítésekkel:
-------
Általános fő tünetek
Az írásmozgásra vonatkozó tünetek:
- rossz kézügyesség,
- merev kéztartás,
- görcsös ceruzafogás,
- rossz vonalvezetés,
- szabálytalan betűkapcsolás (és szabálytalan betűformák)
- olvashatatlan és csúnya az írás
- változó betűnagyság
- lassú írástempó
- betűtévesztések
- gyakori áthúzás és átjavítás
--> A te korodban már a rossz vonalvezetés és a szabálytalan betűkapcsolás nem számít. Az alsós írásodról kellene tudni, hogy ezekkel volt-e gond.
Tartalmi hibák:
- helyesírási készségük jóval elmarad az intellektusuk alapján elvárhatótól
- súlyos helyesírási problémák
- egybe- illetve különírás,
- hosszú-rövid magánhangzó- és mássalhangzópárok meghallása --> Érzékeled-e a hosszúságbeli különbséget?
- mondatvégi írásjel, --> lehagyása vagy tévesztése
- mondat elején nagybetű, --> kisbetűvel kezdés
- mondatközi írásjel, --> főleg vesszőhibák
- máshogy írjuk - máshogy ejtjük, --> a kiejtéstől eltérő helyesírású szavak,
- elválasztás,
- szótő- és toldalékelemzés
- írásjelek lehagyása a magánhangzókról
- kétjegyű mássalhangzók helyett egyjegyűt írnak
- betűkihagyások (alma-ama)
- betűbetoldások (krumpli-kurumpli)
- betűk sorrendjének felcserélése (hártya-hátyra)
- értelmetlenül írnak gyakran szavakat
- szótagokat is felcserélhetnek
- megduplázhatnak
- kihagyhatnak
- szavak kihagyása mondatból
- toldalék különírása a szótól
- szavakat vagy mondatot egybeírnak
-------
Tehát ezek közül válogass. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!