Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy kerül a Wordbe a "játszza...

Hogy kerül a Wordbe a "játszza" alak?

Figyelt kérdés
A probléma a játszik ige jelen idejű, E/3-ben való tárgyas ragozásánál jött elő, kijelentő módban. Azóta interneten utánanéztem, és több helyen is a "játssza" alakot jelölték meg helyesnek. (Még a játsza jött volna nekem esetleg szóba...) Gondolom ezt hivatott jelenteni a fenti furcsa szó is, de nem értem, hogy ezt honnan vették...
2012. júl. 26. 23:04
 1/4 anonim ***** válasza:
Hm, tényleg nem húzza alá, a helyes alak azonban egyértelműen a "játssza", azaz játsz- + -ja.
2012. júl. 26. 23:15
 2/4 anonim ***** válasza:
79%

Az első válaszolónak igaza van, a szó helyesen: játssza. Ugyanis a hosszú kétjegyű mássalhangzók leírásakor csak az első betűjegyet kettőzzük meg, kivéve a szavak elválasztásakor (jelen esetben: játsz-sza).

Tehát ilyen alak nem létezik (az első betűjegy szimplán, a második duplán). Mint ahogy "játszsza" és "játsszza" sem. :D

De azért kipróbáltam a két z-s alakot: nekem aláhúzta itt, a szövegdobozban is, meg odt és doc fájlban is. Igaz, az elválasztott alakot is, ill. a rövidítéseket is alá szokta húzni. Senki nem tökéletes. :D

2012. júl. 27. 01:10
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszi, miután így meggyőződtem róla, hogy ez hiba, ki is szedted a Wordből az alábbi leírás szerint:

[link]

2012. júl. 27. 10:08
 4/4 anonim ***** válasza:
Hát, a Wordben vannak fura dolgok. Sokszor aláhúz jó dolgokat, sokszor aláhúz nem hibásak dolgokat, sokszor pedig hülyeséget javasol.
2012. júl. 29. 01:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!