Hogy helyes, nálam nagyob, vagy tőlem nagyobb?
Szerintem a "nálam"
Sokszor olvasom, hogy "tőlem" amitől átfut a hideg a hátamon annyira sérti a fülem, szerintetek?
Akár mindkettő is jó lehet.
De én is azt preferálom, hogy 'nálam'.
A tőlem jelentése az, hogy miattam.
A nálam nagyobb kifejezés a helyes.
a nálamra szavazok. itt is az nyert:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..
Faluhelyen gyakori a 'tőlem', számukra az a természetes. Az én fülemet is sérti és még mennyi minden.. Sajnos itt is sok a helyesírási hiba, az 'érdekes' nyelvhasználat, szerintem ennek az oldalnak kötelessége lenne hozzásegíteni a fiatalokat anyanyelvük jobb megismeréséhez. Potenciált is látok benne, ergó nem kötözködésnek vagy sértésnek vennék a dolgot, hanem követendő, 'menő' példának. Persze az, hogy mi itt, hozzászólók kesergünk erről ez édeskevés.
Az életben a megfelelően érett egyént ki lehet javítani, javasolni neki a jobbat, ezt viszont fel kell tudni mérni ki az, aki képes építő kritikaként beépíteni a személyiségébe, s ki az akiről visszapattan, nagy patália kíséretében. Utóbbi a többség. Én már feladtam.
A kérdés jogos, nagyon sokan használják rosszul.
A válasz egyértelműen a nálam, és nem azért, mert erre szavaztak többen, hanem a magyar nyelv mondattani rendszere miatt. A "nálam nagyobb" kif. egy hasonlító határozós szószerkezet. A hasonlító határozó csak -nál, -nél ragos névszóval vagy névmással fejezhető ki. Alaptagja általában fokozott melléknév, számnév vagy hat.szó.
A -tól, -től rag helyhatározót, időhatározót, okhatározót vagy állandó határozót fejezhet ki, hasonlító határozót nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!