Kell ide vessző?
"Hivatkozva az 555/12. számú átiratára mellékelten megküldöm a ..."
"Hivatkozva a 555/12. számú átiratára, mellékelten megküldöm a ..."
Szerintem kell.
A szám előtti határozott névelő pedig "az", nem "a".
Tehát én így írnám: "Hivatkozva az 555/12. számú átiratára, mellékelten megküldöm a ..."
De azért várj még egy kicsit, szoktak járni errefelé nálam okosabbak is. :)
Sziasztok!
Bár én nem vagyok okosabb,. mint Berta, de azért én is hozzászólok.
Szerintem is kell a vessző, mert itt két tagmondatot köt össze.
Az első tagmondat hiányos, de a másodikban megtalálható az állítmány és az alany is.
Minél többször olvasom a két mondatot, annál inkább meggyőződésemmé válik, hogy itt a vessző használata szükséges.
Üdv: Ági
Mindenféleképpen kell vessző! Nem tudom neked nyelvtanilag elmagyarázni, de egy nagyon egyszerű "konyhai" módszerrel megtudod állapítani szinte minden esetben, hogy szükség van e vesszőre, avagy sem.
Vegyük az első példamondatot alapul. Mivel nem írtál vesszőt, a mondatot egyben olvassuk ki (nem tartunk szünetet), így viszont változik a jelentése.
"...Hivatkozva az 555/12. számú átiratára mellékelten..." - így a mondat mit jelent? Hogy mellékelten hivatkozol :) Holott a módhatározó nem a hivatkozás módjára vonatkozik, hanem küldés módjára! Így muszáj vesszőt tenned. "Hivatkozva xy átiratára, mellékelten megküldöm"
Bár magyarázásból sosem voltam jó, nyelvtanból annál inkább. Remélem azért sikerült megérteni így is.
#3! Jó, nem kerek! De megvilágít, és ez volt acél. Mármint a magyarázattal.
A vessző kell. Jelentőségéhez hadd hivatkozzam a klasszikusra: A királynőt megölni nem kell...
Kedves 15.50-es válaszoló!
ma 15.50
Ez csak véletlen volt, ugye?
"megtudod állapítani"
Egyébként kaptál tőlem zöld kezet, mert érthetően megmagyaráztad, miért kell vesszőt használni.
Én teljesen egyetértek veled.
Üdv: Ági
tegnap 23:15
Köszönöm a korrekciót, és a kezet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!