Hogy a helyes? Te vagy te?
Az első válaszoló zöldségeket ír, a második jót.
Akh. 149. (részlet): "Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a megszólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük: (...) Bárcsak itt lehetnél te is! Valószínűleg önöket is érdeklik fejlesztési terveink. Örökké hálás leszek neked a segítségedért. (...) – Fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható: Szeretném, Apám, ha nem értene félre. A legfőbb érdem az Önöké. Szeretnék mindig Veled lenni. Stb."
Üdv. :)
Kedves Berta Wooster, kedves Válaszolók!
Úgy gondolom, az elsőként Válaszoló
szintén Hozzád - mi több: hozzánk - hasonlóan gondolkodott,
csak éppen nem két lábon járó helyesírási szótár, illetőleg kevésbé fogalmazott cizelláltan.(Jómagam amondó vagyok: a lényeg a lényeg...)
Szóval, mindössze annyit kívánok értésetekre adni, hogy Mindhármótok válaszát lájkolom... :-)
Üdv.: J.H.
P.S.: A "Hozzád", a "válaszoló(k)", a "Mindhármótok" szavakat szándékosan írtam nagy kezdőbetűvel...afféle tiszteletadás-képpen... Húha, most bajban vagyok: van-e egyáltalán ilyen szó: tiszteletadás-képpen??? :DDD
Kedves Januári Hóvirág!
Ezen az oldalon szerintem senki nem tudja kívülről az összes helyesírási szabályt; én magam is másoltam a szöveget (most éppen a Wikiből), nem fejből írtam.
Az első válasszal nem a cizelláltság avagy annak hiánya a fő probléma, hanem a pontatlanság, a tárgyi tévedés. Ugyanis a személyes névmások közül az E/1 és T/1 alakokat _soha_ nem kezdjük nagybetűvel. Nem mellesleg a szabályban leírt "fokozott tisztelet" nem ugyanaz, mint a "hatáskeltés".
Megjegyzem, ebben a kategóriában a kérdezők többnyire nem tippekre vagy véleményekre kíváncsiak, hanem pontos információkra.
A "tiszteletadásképpen" pedig létező szó, de egybeírandó, nem kötőjellel. Valószínűleg a többszörösen összetett szavakra vonatkozó szabály alapján gondolkodtál (6 szótag felett kötőjel használata a tagok határán); de a "képpen" nem egy értelmes egyszerű szó, amely utótag lehetne, hanem egy képző.
Ajánlom szíves figyelmetekbe az alábbi linkeket:
Akh. (Akadémiai helyesírás)
Szavak jelentése kereshető:
Szinonimaszótár:
Idegen szavak szótára:
Használjátok őket egészséggel. ;)
Kedves Berta W.!
Végtelenül kritikus vagy, de legalább ennyire
kedves, jóindulatú és igyekvő is - köszönöm az
alapos, részletes választ ill.korrekciót egyaránt!:D
Eddig úgy gondoltam: az én maximalizmusomat nehéz überelni, de Neked sikerült túlszárnyalnod - bravo! :)
Az irodalomtudománynak igaza van akkor (is), amikor azt állítja: mindannyian eltérő értelmezési horizonttal rendelkezünk: bennem pl. fel sem merült, hogy van/lenne valaki, aki nem tudja, hogy a személyes névmásokat alapvetően kis kezdőbetűvel írjuk; jelen esetben tehát: a kérdező kérdésében benne van, hogy előzetes tudásunk a személyes névmások helyesírása tekintetében megegyezik; pusztán annyit szeretne tehát tudni: mely eset(ek)ben
engedhető meg mégis - szigorú helyesírási szabályzatunkat szem előtt tartva - a "Te" sz. névmás nagy kezdőbetűvel való írása. :)
No, ennyivel szerettem volna megtoldani... :)
Üdv.: J.H.
Kedves J. H.!
Azért a "végtelenül" egy kicsit túlzás...
Az "elismerést" pedig köszönöm. :D
Nem foglalkozom jóslással, és tippelgetni sem akarok a jövődet illetően. :D Inkább leírom a saját tapasztalatomat: Fiatalabb koromban voltak időszakok, amikor - természetesen - a jelenleginél sokkal kevesebbet tudtam, de jelentősen túlértékeltem önmagamat; viszont a maximalizmusra is többnyire erősen hajlottam. Lehet, hogy ez is segített...
Ma már alázatosabban állok a dolgokhoz, és tudom, hogy _képtelenség_ mindig mindenben elérni a maximumot. De azért igyekszem minél alaposabb lenni.
De a tévedéseimet / hibáimat is hajlandó vagyok beismerni adott esetben, bár ez nem mindig könnyű. De hát ha nagyon sarokba szorítanak, akkor kell... :P
Úgyhogy szerintem használd fel jóra ezt a tulajdonságodat, amíg csak szükség van rá: tanulj amennyit és amilyen jól csak tudsz; és közben maradj mindig ilyen mosolygós. :)
Üdv. :)
Kedves B.W!
Köszönöm a viszont-elismerést; egyéb soraiddal pedig egyetértek! :-)
Köszönöm a jókívánságokat (is)!! :)
Barátsággal,
J.H.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!