Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi értelme van rövidíteni a...

Mi értelme van rövidíteni a "lásd" szót?

Figyelt kérdés

A rövidítése "lsd." ami ugyanannyi karakter, mint az eredeti szó. Mégis sokan használják.

Az LSD-s poénoktól tekintsünk el.

2012. márc. 10. 23:50
1 2
 11/16 anonim válasza:
51%
Nem tudományos, csak saját érzésem szerinti magyarázat a tegezés látszatának elkerülése. Én is szívesebben írom lsd.-nek, csak hogy ne kelljen konkrétan letegeznem a tanáraim pl., mikor beadandó dolgozatban ilyenenek írok. Legalábbis nekem így nem annyira egyértelmű, hogy letegeztem :)
2013. ápr. 19. 14:29
 12/16 BringaManó ***** válasza:

#11:

+1, én is hasonlóra gondoltam a kérdés láttán, hogy a tegezés "élét" elveszi.

A pontosság kedvéért megerősíteném, hogy bár nagyon sokszor "ld.", és néha valóban "lsd.", mégis hivetelosen "l.", és hozzáteszem, hogy az új szabályzat szerint már az "ld." is okés lesz az akadémia szerint is, lásd:

[link]

2013. ápr. 19. 19:12
 13/16 anonim válasza:

Örülök ennek az ld. rövidítésnek, jó dolog, hogy ez is szabályos lett, mert az "l." bizonyos betűtípusoknál olvasható, ill. félreolvasható arab számú 'elsőnek' is.

Mint ennél a betűtípusnál is itt a gyakori kérdéseken:

l. és 1.

Ki tudja megmondani, melyik a betű és melyik a szám a kettő közül?

Ok, persze folyószövegben az ember rájön, hogy hülye volt, de álmosan és kimerülten, jojózó szemekkel bizony bele lehet kicsit zavarodni :D

2014. okt. 14. 11:17
 14/16 BringaManó ***** válasza:

@"jó dolog, hogy ez is szabályos lett":

Még nem lett! Majd ha megjelenik az új szabályzat.

2014. okt. 14. 11:47
 15/16 anonim válasza:
Jaj, és mikor jelenik meg, nem tudod?
2014. nov. 13. 12:58
 16/16 BringaManó ***** válasza:
Nem.
2014. nov. 13. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!