Mi az ertelme a magyar nyelvben a tobbszoros tagadasnak?
Pl. "Nem tettem semmit (sem)!"
A kettos vagy harmas tagadas sem ritka. Megis, mi ertelme?
A legtobb nyelv igyekszik elkerulni, a magyar nem.
(Nem kerek az ostoba beszolasokbol, hogy mi bajom a magyar nyelvvel, stb. Egyszeruen csak erdekel.)
Szerintem ugyanaz, mint a túlzófoknak a melléknév esetében. Erősebb hatást kelt.
Ráadásul, ha megfigyeled, a két tagadószó nem ugyanarra hat ki.
(Nem tettem = Én nem tettem. Mit nem tettél? Semmit nem tettem; a "semmit" pedig a "sem" szóval helyettesíthető, értelmében.)
A magyar nyelvben sok hasonló nyomatékositás is van...
pl. Azt is kérdezhetted volna, hogy miért irhatjuk ezt igy: A te kutyád elszökött.
A kutyád szóból már látszik, hogy kire vonatkozik, a te szó pedig nyomatéksitja ezt.
Amúgy az amit irtál az a legfurcsább, mert ha más nyelven mondanád, az jönne ki, hogy "nem tettem semmit" abban az értelmében ahogy olvasod, vagyis ezt jelentené: "tettem valamit" (a nem szóval tagadod, azt, hogy "tettem semmit" vagyis azt, hogy semmit sem tettél vagyis te NEM semmit sem tettél vagyis tettél valamit... :P)
Ertem, csak foloslegesnek erzem a nyomatekositasokat. A magyar nyelv allitolag a leglogikusabb nyelvek egyike, ez viszont nem az:)
Akkor az is nyomatekositas, hogy: "Az asztalnak a sarka..."
az "Az asztal sarka..." helyett?
A Laar pour l'art tarsulat (a Besenyo csalad) az egyik komediajukban kifigurazta ezt a "nem tettem semmit, tehat tennem kellett valamit. de ha tettem valamit. nem tehettem semmit" dolgot jo par evvel ezelott:D
Kérdező, a nyelv nem a matematikai logika szerint működik.
Nem ismerjük a legtöbb nyelvet, csak a magunkét, és a nagy nyelveket, ezért a legtöbb nyelvről nem mondhatunk semmit (lám, a szóban forgó nyomatékosító kettős tagadás).
Vannak nyelvek, amikben a kettős tagadás nyomatékos állítást jelent. Ilyen például a latin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!